Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Popsci 18 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Met een luchtballon naar de ruimte? Binnenkort kan het wellicht!

SpaceX wil maar al te graag toeristen naar de ruimte brengen met een raket. Een ander bedrijf wil hetzelfde doen met een luchtballon.

Ruimtetoerisme staat nog steeds in de kinderschoenen. Verschillende bedrijven proberen het mogelijk te maken, maar als toerist naar de ruimte gaan zit er nog steeds niet echt in. SpaceX wil daar maar al te graag verandering in brengen. Het bedrijf hoopt uiteindelijk een kolonie op mars te kunnen stichten. In de tussentijd hoopt het echter toeristen naar het ISS te brengen, maar zover is het nog niet.

Met een luchtballon naar de ruimte

Het bedrijf Space Perspective heeft een heel ander businessmodel voor zich. Het wil ballonvluchten naar de ruimte aanbieden. In een capsule die aan een enorme luchtballon hangt hoopt het een prachtig uitzicht op de aarde te bieden. Het grote voordeel is dat je niet in de lucht hoeft worden geschoten met duizenden kilometers per uur, het gaat echter wel een stuk langer duren. De ballonvlucht stijgt met zo’n 19 kilometer per uur.

In totaal moeten de passagiers in de ballon een hoogte kunnen bereiken van 100.000 voet, oftewel 30 kilometer. Ter vergelijking: een vliegtuig vliegt regelmatig op een hoogte van 10 kilometer. Doordat je ‘maar’ 30 kilometer in de lucht zit, krijg je ook niet te maken met zwaartekracht.

Een lange vlucht

Om op die hoogte te komen zitten de passagiers in een speciale capsule, die de naam Neptunes heeft. Deze zit aan een ballon die gevuld is met waterstof. In totaal kunnen er op een vlucht acht mensen mee met een piloot. De totale vlucht duurt zo’n zes uur, waarvan twee uur op het hoogste punt. Ook moet er absoluut een Wi-Fi-verbinding aanwezig zijn, laten de initiatiefnemers aan The Verge weten. Wel moet het allemaal echt veilig zijn voordat de vluchten kunnen worden uitgevoerd. Het bedrijf gaat voor het eerst een onbemande vlucht uitvoeren in 2021. Wanneer het met mensen mogelijk is, is nog niet bekend.

Overigens is het idee van een luchtballon niet geheel nieuw. In 2014 brak Alan Eustace het record parachutespringen. Hij sprong van een hoogte van 41 kilometer naar beneden. Ook hij liet zich door middel van een ballon naar boven brengen. De twee initiatiefnemers van dit bedrijf werkten daaraan mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Met een luchtballon naar de ruimte? Binnenkort kan het wellicht!
Sluiten