Luchtreiniger gekocht? Op deze 4 plekken kun je hem het beste zetten

Gadgets Lisanne Beijen 20 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

We begrijpen allemaal het nut en de noodzaak van schone lucht. In het geval je dit nog niet begreep hebben 2020 en 2021 dit pijnlijk duidelijk gemaakt. Een gadget dat zorgt voor schone lucht in huis is een luchtreiniger. Dit is niet een enorm sexy gadget om mee te pronken in de woonkamer, maar daar is hij ook niet voor gemaakt.

Een luchtreiniger is wel gemaakt om lucht te filteren van een deel van de aanwezige microscopische stofdeeltjes, pollen, sporen, schimmels, en andere minuscule schadelijke stoffen in de lucht. Het apparaat kan bijvoorbeeld een hulp zijn tegen hooikoorts. Mits je hem op de juiste plek in huis zet natuurlijk. Hieronder leggen we uit wat de beste plekken zijn.

Luchtreiniger ondergronds: in de kelder

Heeft je huis een kelder? Dan is dit een goede plek om je luchtreiniger neer te zetten. Niet om hem weg te moffelen omdat hij niet bij het interieur van je woonkamer past, maar omdat de meeste kelders hotspots zijn voor het scheikundige element Radon. Dit is een schadelijke stof wanneer deze stofdeeltjes worden ingeademd en in de longen achterblijven.

Tegen de Radon zelf kun je niets doen; deze komt door een natuurlijk proces uit de grond onder het huis. Tegen de stofdeeltjes kun je dus wel wat doen: een luchtreiniger in de kelder plaatsen. Het apparaat filtert overigens ook andere schadelijke stoffen die in de kelder rondhangen uit de lucht, zoals pesticiden, stofdeeltjes van bouwmaterialen, verf, lijm en meer.

In de garage

Net als de kelder hebben garages vaak een verhoogd Radongehalte en hangt ook er meer schadelijke CO2 in de lucht (als je de auto in de garage parkeert). Daarnaast geldt hetzelfde als voor de kelder: we gebruiken een garage om verf, lijm, bouwmaterialen en andere (schadelijke) stoffen op te slaan. Een beetje extra frisse lucht is dus geen verkeerd idee in deze ruimte.

garage luchtreiniger gadget
Die kan wel wat schone lucht gebruiken (Afbeelding: Lisa / Pexels)

In de keuken

Je hebt ongetwijfeld wel eens vergeten de afzuigkap aan te zetten tijdens het koken. Ruikt je complete huis naar nasi of stamppot? Dan begrijp je ongetwijfeld hoeveel verontreinigende stoffen de lucht in gaan wanneer je kookt. Wat de lucht in keukens verder verontreinigd zijn alle schoonmaakmiddelen en verschillende apparaten die we er gebruiken, waaronder je oven en kookplaat. Deze kunnen allemaal schadelijke chemicaliën de lucht in laten.

Een afzuigkap is bedoeld om de geur van eten en vetdeeltjes in de lucht op te vangen maar functioneert niet hetzelfde als een luchtreiniger. Check met een luchtkwaliteitsmeter hoe het is gesteld met de kwaliteit van de lucht in je keuken. Wanneer je veel tijd in de keuken doorbrengt is een raam openzetten voor wat frisse lucht namelijk misschien niet voldoende.

luchtreiniger Aldi
Luchtreiniger (Afbeelding: Aldi)

Tip: zet luchtreiniger nooit in een hoek

Deze laatste tip is geen specifieke kamer, maar is een tip die je kunt toepassen in iedere kamer waar je een luchtreiniger aan het werk zet. Zet hem nooit in een hoek van een kamer. Waarom? Dit is de plek waar de luchtstroom minimaal is. Hierdoor kan een luchtreiniger zijn werk niet goed doen. Hij heeft op deze plek namelijk ook het minste luchttoevoer, aangezien deze vanuit twee kanten wordt geblokkeerd. Al is de kwaliteit van de lucht in die ene specifieke hoek daarentegen waarschijnlijk wel helemaal top.

Wil je alles uit de luchtreiniger halen, zet hem dan niet in een hoek en zorg ervoor dat er geen meubels te dichtbij het apparaat staan die de luchttoevoer en luchtstroom blokkeren. Wat wel goede plekken zijn? In een deuropening of vlakbij een deuropening, dichtbij een raam en aan de muur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen