Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 4 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Luke Skywalker is klaarblijkelijk alles behalve een held in Star Wars

Luke Skywalker wist in Star Wars: A new Hope met twee welgemikte torpedo’s de enorme (eerste) Death Star op te blazen. Het resulteerde tot grote vreugde in het heelal, maar laten we eerlijk zijn, zo leuk was het niet. Luke heeft namelijk een enorm aantal doden op zijn kerfstok. Is hij dus eigenlijk wel een held? WANT-redacteur Dennis Mons heeft zo zijn twijfels.

Star Wars heb ik talloze malen gezien, misschien wel honderden keren. En dat is altijd genieten geblazen. Maar toch, als fan van de Empire ben ik van mening dat Luke eigenlijk net zo slecht is als Darth Vader. Dus het opblazen van de Death Star was eigenlijk een klote-actie.

Luke Skywalker vermoordt talloze mensen in Star Wars

Dat Luke op de vuist ging met Darth Vader en de Emperor is begrijpelijk. Zij waren de personificatie van de Dark Side, evenals Snoke, Darth Maul en Boba dat ook waren in de films.

Maar nu we er even stil bij staan: Luke was in vergelijking met bovenstaande figuren ook niet zo’n puike jongen. Natuurlijk was het nodig om de Death Star uit te schakelen, maar maakte hij zich ook niet schuldig aan massamoord? Ik stel van wel.

Stelt u even de perikelen op de Death Star voor: de gangen en wc’s moesten schoongemaakt worden, er waren bedienden voor de officieren, wellicht waren zelfs huisdieren toegestaan (niet gespot, maar zou kunnen, en dat is helemaal zielig).

Daarnaast waren er natuurlijk mensen die in de kantines werkten om iedereen van een broodje bal te voorzien, zoals comedian Eddie Izzard hieronder zo goed illustreert.

Er wordt geschat dat de eerste Death Star in Star Wars dus zo’n 1,5 miljoen mensen aan boord had (volgens naslagwerken, aka comics en boeken). Ongeveer 350.000 van hen waren in dienst voor het beheer van wapens (waaronder de Death Star zelf). Dus zeker: je kiest dit beroep; als je je billen brandt, moet je op de blaren zitten.

Ook waren er 25.000 Stormtroopers aan boord. Dat klinkt relatief weinig, maar de Empire had natuurlijk niet verwacht dat de Rebellen daadwerkelijk toegang zouden krijgen. Stormtroopers moeten dood? Nou… we leren we in Star Wars: The Force Awakens dat Finn gehersenspoeld was en tot Stormtrooper werd getraind. Zat die knul ook niet op te wachten en wellicht heel veel anderen ook niet.

Onschuldige gevangenen: ook kapoet

Een ander discutabel feit is dat Leia gevangen werd gehouden in een cel op de Death Star (2187). En gezien de omvang van het ruimtekanon en de vele celdeuren, kunnen we ervan uitgaan dat er nog meer gevangenen waren op de Death Star. Die heeft Luke dus ook opgeblazen.

En dan hebben we nog de mensen die lekker aan het klussen waren aan de tweede Death Star. In Star Wars-comic #26 van Charles Soule en Andres Genolet. Hierin krijgen we mee dat de bouwvakkers hun familie meenamen. En dat zal ongetwijfeld ook het geval geweest zijn met de eerste Death Star. Allemaal hartstikke dood. Thanks, Loek Luchtwandelaar.

Met andere woorden: juich gerust voor Luke Skywalker in Star Wars. Maar hou in het achterhoofd dat hij geen spat beter is dan de Empire met miljoenen doden op zijn geweten. Geen wonder dat ze hem een gevaarlijke terrorist noemen. Maar goed, ik kijk toch wel weer uit naar de nieuwe films die eraan komen.

Star Wars Jedi: Survivor is dé PlayStation 5 en Xbox-game voor de fans

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Luke Skywalker is klaarblijkelijk alles behalve een held in Star Wars
Sluiten