Daniel Koster
Daniel Koster Apple 21 jul 2015

Maak aan de hand van deze gave visuele tijdlijn de historie van Microsoft mee

Microsoft laat met de lancering van het langverwachte Windows 10 op 29 juli 2015 en producten als de HoloLens zien dat ze nog steeds een vooraanstaand bedrijf zijn op het gebied van tech. De komst van dit soort producten en het nog steeds grote marktaandeel van Microsoft is een leuk moment om terug te blikken. Microsoft bestaat namelijk al zo’n dertig jaar en het bedrijf kent een rijke, indrukwekkende geschiedenis. Check de foto’s hieronder voor een gave visuele tijdlijn van de indrukwekkende historie van Microsoft! Alles van het ontstaan van het bedrijf, de eerste producten, het aftreden van Bill Gates als CEO en meer.

Oprichting: 4 april 1975

Dit kleine gebouw was het eerste kantoor van het bedrijf dat opgericht is door Bill Gates en Paul Allen. Het kantoor bevond zich in Albuquerque waar het kersverse bedrijf zich tot 1979 in nestelde.

Het eerste product

Microsofts’ eerste product uit 1975 was geen stukje hardware. Het bedrijf kwam namelijk met een bepaalde versie van programmeertaal genaamd BASIC. Dit was programmeertaal voor de Altair 8800, welke één van ‘s werelds eerste PC’s was.

De welbekende mugshot van Bill Gates

In 1977 wordt de (naar onze mening) meest briljante foto van Bill Gates ooit genomen. Hij werd in 1977 namelijk aangehouden voor een klein verkeersmisdrijf en ging daarom met zijn charmante gelaat op de foto. Genieten!

Het bedrijf groeit

Slechts drie jaar na oprichting kent het bedrijf in 1978 al elf medewerkers die de eerste stappen aan het zetten zijn naar de MS DOS. Op de onderstaande foto zie je ze allemaal!

MS-DOS

Het jaar 1980 bleek hét jaar voor Microsoft. Zij kregen van het grote IBM de opdracht om een besturingssysteem voor hun nieuwe pc te ontwikkelen. Dit deden ze onder de naam MS-DOS, oftewel Microsoft Disk Operating System. Een grappig feitje: ze ontwikkelde het systeem niet eens zelf maar kochten het over van een ander bedrijf.

Het komen en gaan van legendes

In 1980 vindt er nog iets plaats; voormalige studiegenoot aan Harvard Steve Ballmer wordt aangenomen. Hij zal nog een grote rol gaan spelen in de toekomst van Microsoft. In 1983 vertrekt een andere legende, mede-oprichter Paul Allen moet door het leiden aan Hodgkin’s zijn functie binnen het bedrijf neerleggen.

Windows 1.0 gelanceerd

In 1985 werd Windows 1.0 gelanceerd. De eerste Windows editie was enkel een grafische interface die ter ondersteuning van MS-DOS functioneerde en het gebruik zo aangenamer maakte.

Beursgang Microsoft

Met de ontwikkeling van MS-DOS en andere projecten begon Microsoft zich wereldwijd in de kijker te spelen. Dit leidde in 1986 tot de beursgang van het bedrijf waar Gates ongeveer driehonderd miljoen euro aan verdiende. Niet slecht!

In één jaar meer dan 1 miljard aan omzet

Waar Windows 2.0 in 1987 meer een update was van Windows 1.0, was dit zeker niet het geval met Windows 3.0. Met dit besturingssysteem zette Microsoft zich in 1990 definitief op de kaart en werd er dat jaar voor het eerst, en ook als eerst tech-bedrijf, meer dan één miljard omgezet.

Microsoft Office, Mijnenveger en Solitaire

De ontwikkeling van het bedrijf bevond zich daarna in een vogelvlucht. In 1992 kwam Windows 3.1 uit dat voor het eerst legendarische spellen als Mijnenveger en Solitaire kende. Daarnaast deed ook Microsoft Office haar intrede. Wij hoeven je denk ik niet te vertellen dat dit een ongekend succes is geweest.

Jobs en Gates

Windows was tegen deze tijd heer en meester van de computers. De enige waar zij nog wat concurrentie aan ondervonden was Apple met de Macintosh. Waar Jobs en Gates later nog wel vrienden zouden worden, waren ze in de begintijd vooral bittere concurrenten.

Lancering Windows 95

Één van de grootste gebeurtenissen in het leven Microsoft was de lancering van Windows 95. Door de naam die Microsoft had verworven werd dit gezien als één van de grootste gebeurtenissen van het jaar, wellicht wel van de eeuw. Met zaken als de revolutionaire Start-balk en het in een update toegevoegde Internet Explorer begon Windows haar huidige vorm te vinden.

Windows 98 en Ballmer

In 1998 vonden twee gebeurtenissen plaats. Zo werd Windows 98 gelanceerd welke een update van Windows 95 was en werd de excentrieke Ballmer verkozen tot president van Microsoft. De geniale Austin Powers-parodie die hij met Gates opnam voor de Microsoft medewerkers staat nog in ons geheugen gegrift.

Verschillende apparaten

In het einde van de jaren negentig werden verschillende producten gelanceerd. Zo ging Microsoft samen met NBC werken aan MSNBC en werd Windows CE, een besturingssysteem voor kleinere apparaten, uitgebracht.

Gates treedt af als CEO

In 2000 vindt Gates het tijd om het stokje over te dragen. Zelf blijft hij zich mengen bij Microsoft met een adviserende stem, maar Ballmer zal het stokje van hem over nemen. De gloriedagen van Microsoft blijken tijdens het Ballmer-tijdperk wat achter de rug. Uiteraard blijft Microsoft een grote speler, maar met toenemende concurrentie van Apple, het opdoemen van Google en de minder grote rol van de pc moet het bedrijf grond toekennen.

Nu

De rest van de geschiedenis van Microsoft is bijna geen geschiedenis meer, daar bevinden we ons nu zo ongeveer in. Microsoft blijft vernieuwen met eigen smartphones, nieuwe besturingssystemen en uiteraard de HoloLens. De grote vraag die nu speelt is natuurlijk hoe Microsoft het in de toekomst zal gaan doen…

Reageer op artikel:
Maak aan de hand van deze gave visuele tijdlijn de historie van Microsoft mee
Sluiten