Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 29 aug 2019
Leestijd: 5 minuten

Maak kennis met Blade: vampierjager, actieheld en de toekomst van Marvel films

Onlangs maakte Marvel bekend dat Blade terugkeert op het witte doek, en dus deel uit gaat maken van het Marvel Cinematic Universe. De superheld gaat gespeeld worden door Mahershala Ali, die eerder al Cottonmouth speelde in de Marvel-serie Luke Cage, op Netflix. Maar wie is Blade, en waarom zijn fans hyped?

Marvel introduceert Blade

Dit is niet de eerste keer dat Blade zijn eigen film krijgt. Al in 1998 kwam er een superheldenfilm uit waarin Wesley Snipes de rol van Blade vertolkte. Sommige experts beweren zelfs dat die film de huidige superhelden-hype op filmgebied heeft afgetrapt. Of dat waar is, laten we aan jou over, maar de vampierjager krijgt in ieder geval een tweede kans in de bioscoop.

Wesley Snipes als Blade (Bron: Marvel Studios)

Blade werd in de jaren zeventig bedacht door Marv Wolfman en Gene Colan. Hij maakte zijn debuut in de comicreeks Tomb of Dracula, in issue #10. Destijds waren de Marvel comics iets breder qua genres, met meer horror en monsters.

Bron: Marvel Comics

In die comics is Blade part-time lid van een team van vampierjagers, een groep occult-experts die onder andere op Dracula en andere bovennatuurlijke monsters jagen. Oftewel, de tekenaars en schrijvers brachten iconische monsters uit de literatuur naar de moderne wereld, in stripvorm. Blade maakte zo nu en dan deel uit van die groep, maar gaf in de comics al snel de voorkeur aan het alleen op pad gaan.

Zijn doel was vrij simpel: vampieren jagen. Of hij dat nou met de bovenstaande bende of met de Avengers deed. Met zijn lange, donkere trenchcoat en donkere huidskleur was Blade een unieke en al snel iconische verschijning in de comic-wereld. Hij groeide uit tot de mascotte van Marvels horror-comics.

De oorsprong

Waar superhelden als Spider-Man en Iron Man iets vrolijkere avonturen beleefden, dook Blade op in duistere verhalen met een opvallend horror-sausje. Een kant van Marvel die je anno 2019 niet snel zou verwachten. Juist daarom kan de overstap naar het witte doek een voorbode zijn van ook qua genres meer diversiteit in het MCU.

Maar goed, terug naar de comics. Wie is Blade? Eric Brooks is volgens de comics geboren in 1929, in Londen. Zijn moeder stierf in een bordeel, tijdens zijn geboorte. De dokter die zou helpen bij de bevalling bleek een vampier te zijn, genaamd Deacon Blue. Hij zoog haar bloed op terwijl ze langzaam stierf. Jup, vrij luguber.

Eric wist de traumatische geboorte te overleven, maar niet als een normaal mens. Doordat Deacon het bloed van zijn moeder opzoog, kwamen vampirische enzymen terecht in het bloed van Eric. Daardoor heeft Blade in de comics en op het witte doek superkrachten. Hij jaagt dus niet alleen op vampieren, maar is er gedeeltelijk zelf eentje.

De jonge Eric groeide op onder de hoede van zijn moeders vrienden, en begon met trainen onder toezicht van vampierjager en jazzmuzikant Jamal Afari. Als tiener begon hij al op amateuristische wijze met het jagen. Pas toen zijn vriendin Glory Anah en Jamal in vampieren veranderden, besloot de jonge Blade zich volledig te focussen op het jagen op Dracula en andere vampieren.

Brute superkrachten

Het zouden geen comics zijn als Blade al binnen enkele issues in zijn missie zou slagen. Al decennia lang jaagt hij over de hele wereld op Dracula, waarbij de jager een spoor aan verwoeste vampiers achterlaat. Tussendoor helpt hij ook graag andere superhelden om de grote overkoepelende schurken aan te pakken die het Marvel universum bedreigen.

Maar goed, wat voor superkrachten heeft hij dan? Je kunt Blade zien als een soort Spider-Man, maar dan gebaseerd op vampiers. Hij heeft net zoals Peter Parker geavanceerde zintuigen, een hogere snelheid en is extra sterk. Tevens heeft de vampierjager een zogenaamde healing factor, waardoor zijn verwondingen extra snel genezen.

Bron: Marvel Comics (Afbeelding: SUNOX)

Tevens leeft Blade veel langer dan de gemiddelde mens en is hij immuun voor psychische krachten. Nog belangrijker: hij zal nooit volledig tot een vampier kunnen transformeren, in tegenstelling tot zijn mentor.

Ook kan de Marvel held het aanvoelen als er bovennatuurlijke krachten in de buurt zijn. Het nadeel van zijn superkrachten? Hij heeft menselijk bloed nodig om in leven te blijven. Dat bloed haalt hij onder andere uit ziekenhuizen, zodat hij niemand pijn hoeft te doen. Dat zou immers hypocriet zijn.

Martial arts en zwaarden

Dankzij zijn vechttraining is Blade expert op het gebied van hand-to-hand combat, met een mix aan martial arts onder de knie en uitstekende controle over wapens als zwaarden. Het komt erop neer dat de vampierjager zijn mannetje staat in de meest brute, duistere situaties. Van donkere steegjes vol criminaliteit tot bossen vol ongure types. Zijn bekendste wapen is een titanium zwaard, die hij op zijn rug draagt.

Door de decennia die Blade al de aarde rondreist, op zoek naar Dracula, spreekt het Marvel personage verschillende talen en is hij een lopende encyclopedie als het om mythologie en het occulte gaat.

Twintig jaar (ja, de tijd gaat zo snel) na de vorige Blade-film komt er dus een nieuwe, met Mahershala Ali in de hoofdrol. Hij is een van de grootste talenten in Hollywood van dit moment, en zijn rol als Blade verzacht de pijn die het afscheid van de fantastisch Cottonmouth in Daredevil voortbracht. Zijn introductie werd tijdens Comic-Con 2019 als een grote verrassing gebracht.

Bron: Chris Delmas / AFP

Marvel Cinematic Universe

Blade zal onderdeel zijn van Phase 4, en komt waarschijnlijk ergens in 2022 of 2023 uit. We moeten dus nog even geduld hebben! Er zijn nog geen schrijvers of regisseurs bekendgemaakt. Sterker nog, in het MCU zijn nog helemaal geen vampiers voorbij gekomen.

Met een potentieel multiverse en veel nieuwe gezichten is echter alles mogelijk, met een toekomst voor de Marvel films die er diverser uit ziet dan ooit!

Heb je geen zin om te wachten? Marvel heeft ook in Nederland Marvel Unlimited uitgebracht, een soort streamingdienst voor comics. Daarop kun je vrijwel elke comic van zes maanden of ouder onbeperkt lezen. Vooral de comic-reeksen Midnight Sons en Blade the Vampire Hunter zijn aanraders.

Maak ook kennis met Moon Knight, een ander belangrijk nieuw gezicht die naar de Marvel films komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Maak kennis met Blade: vampierjager, actieheld en de toekomst van Marvel films
Sluiten