Daniel Koster
Daniel Koster 3 nov 2015

Maak kennis met de 12 meest innovatieve scholen ter wereld

Nederland kan vooruitstrevend zijn als het gaat om innovaties binnen het educatiesysteem, maar kan hierbij ook terughoudend zijn. We zijn er namelijk redelijk van overtuigd dat het systeem werkt zoals het nu werkt. Dat kan echter ook tegen je werken aangezien er in andere landen volop geïnnoveerd wordt binnen scholen. Dit kan met betrekking tot schoolgebouwen zijn, maar ook met betrekking tot de educatie die zij bieden. Check hieronder de twaalf meest innovatieve scholen ter wereld. Kunnen wij ook in sommige gevallen nog wel een puntje aan zuigen!

De drijvende school in Lagos, Nigeria

In Nigeria vind je deze drijvende school. Het gebouw is door een groep Nederlandse architecten gebouwd. De school is duurzaam en kan de overstromingen die in het land nog wel eens willen voorkomen weerstaan. Het gave aan het gebouw is dat het een veilige plaats is om les te krijgen maar ook meteen als voorbeeld dient voor de leerlingen van hoe zij gebouwen kunnen ontwerpen die inspelen op de behoeftes van de mensen uit Nigeria.

Het kubusvormige gymnasium in Kopenhagen, Denemarken

In het Ørestad Gymnasium krijgen de elfhonderd leerlingen les in een grote, open ruimte. Op deze manieren worden leerlingen gestimuleerd om creatief na te denken en wordt het traditionele scheiden van leerlingen tegengegaan. Door in een openlijke ruimte te studeren wordt je gestimuleerd meer open te staan voor nieuwe ideeën, of zo is het idee!

Leren in de praktijk in Providence, Rhode Island

Het Big Picture leermodel doet de grens tussen de werkende wereld en de wereld waarin je leert vervagen. Het systeem wordt wereldwijd in 55 instituties geïmplementeerd en kent een gave filosofie. Studenten worden namelijk met een mentor opgezadeld naast wie ze moeten werken. Dit gebeurt in de ‘echte’ wereld dus. Op deze manier leer je het vak door het uit te voeren. Dit kan het werken aan auto’s zijn, het studeren van medicijnen, het verdiepen in de rechtsgeleerdheid en meer.

Geen onderscheid tussen jongens en meiden in Stockholm, Zweden

De Egalia-school is een school waar de nadruk wordt gelegd op de gelijkheid van jongens en meisjes. Zo wordt er bijvoorbeeld niet over hem of haar gesproken, maar altijd een naam genoemd. De gelijkheid van iedereen wordt niet enkel op sekse betrokken, maar ook op religie, leeftijd, klasse, seksuele oriëntatie en handicaps. Een idee dat ons wel aanstaat. Er wordt namelijk niet op stereotypen gelet maar op de acties van de kinderen!

Leren van technologische vaardigheden in San Francisco, Californië

De AltSchool is een school naar ons hart. Hier wordt de nadruk gelegd op het leren met technologie en het leren van technologische vaardigheden. Kinderen worden op deze manier uitgedaagd om flexibel te denken en te redeneren. Zij moeten bijvoorbeeld werken met moederborden en het bouwen van huizen met 3D-modellen.

Het bouwen van een gemeenschap in Sra Pou, Cambodja

Waar Cambodja een derdewereldland is, is het van belang dat er wordt samengewerkt om iets tot stand te laten komen. Deze school is gebouwd door een samenwerking van figuren uit de gemeenschap samen met architecten die hen daar een handje bij hielpen. Leerlingen worden hier opgeleid om niet enkel producten te ontwikkelen, maar ook zo een bedrijf kunnen opzetten om deze te verkopen. Zodoende hopen ze de gemeenschap naar een hoger niveau te tillen! De school wordt daarnaast wanneer er geen lessen zijn ook gebruikt als ontmoetingsplek.

Steve Jobs School in Amsterdam

Yes, Nederland ontbreekt niet in het lijstje. Er is namelijk een Steve Jobs-school in Amsterdam. Het idee hierbij is dat ieder kind op zijn eigen tempo moet kunnen leren. Dit door middel van een gepersonaliseerd plan welke zes weken duurt. Het kind voert dit plan uit aan de hand van een persoonlijke iPad die het kind van de school krijgt en na de zes weken wordt er gekeken hoe goed het kind geleerd heeft om weer een nieuw plan op te stellen.

Met gereedschap leren werken in San Francisco, Californië

Normaliter worden kinderen weggehouden van allerlei (gevaarlijke) gereedschappen en apparatuur. Bij Brightworks worden ze juist gestimuleerd om deze gereedschappen in de hand te nemen. Praktisch leren wordt hier als het middel gezien om kinderen op te leiden en zodoende worden zij gestimuleerd om toffe dingen te creëren.

Naar het kantoor? Nee naar school in Aiken, Ohio.

Deze school is gebouwd alsof het een kantoor is, al is het wel een beetje een saai kantoor moeten we zeggen. Elke leerling heeft een apart hok waar die zijn werk in maakt. Deze hokken bevinden zich in één grote ruimte die in totaal driehonderd werkruimtes kent. Elke leerling leert persoonlijk door online materiaal te raadplegen. De leerling kan een leraar inschakelen als ‘ie er niet meer uitkomt. Deze manier van studeren blijkt aanzienlijk betere resultaten te leveren voor de leerlingen. Zo leren kinderen in één jaar net zo goed lezen als ze voorheen in drie jaar deden. Wow!

Strak ontworpen scholen in Peru

De Innova-scholen in Peru zijn het antwoord op het tegenvallende educatiesysteem. De scholen presteerden namelijk slecht en leverden lessen van slecht niveau. Door allerlei soorten lessen te combineren wordt dit niveau verbeterd. De helft van de tijd wordt er online geleerd, de andere helft wordt er door middel van meer traditionele manieren lesgegeven. Zo kun je denken aan groepslessen en één-op-één leren.

Creativiteit voert de boventoon in New York, New York

De Blue School werd door de Blue Man Groep opgezet. Zij zagen namelijk gaten in educatie waarbij sommige aspecten van het leven niet werden benaderd. Zo worden leerlingen zaken bijgebracht als recyclen, het bouwen van 3D-modellen en huishoudelijk werk. De belangrijkste doelstelling is hierbij het stimuleren van creativiteit.

Volwassenen een tweede kans geven in San Francisco, Californië

Samaschool is een school voor volwassenen die het lastig vinden om een baan te vinden. De school legt de nadruk op vaardigheden op digitaal vlak en op het vlak van het ondernemen. Door wat kennis bij te spijkeren komen zij bijvoorbeeld weer aan de bak bij een hulplijn voor klanten of bij het optimaliseren van de SEO bij bedrijven.

Dit kun je ook met een school doen:

Een groep Nederlandse vrienden knapte namelijk een oude school op en maakte daar een toffe woning van!

Reageer op artikel:
Maak kennis met de 12 meest innovatieve scholen ter wereld
Sluiten