Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 18 sep 2013
Leestijd: 1 minuut

Maakt het luchtschip binnenkort een comeback?

Naast het vliegtuig, de helikopter en de luchtballon zijn er nog een paar manieren om je door de lucht te verplaatsen, waaronder het luchtschip. Het luchtschip is lange tijd niet echt als een valide optie gezien, met dank aan de Hindenburg die je hieronder ziet desintegreren!


 
Niet zo gek dat men tijdenlang eerst andere opties wilde bekijken, hè? Na de Tweede Wereldoorlog waren vliegtuigen bovendien stukken betrouwbaarder en sneller geworden, waardoor het luchtschip als een verouderd reliek werd gezien.

Het bedrijf Aeroscraft begint binnenkort tóch met testvluchten van een luchtschip, gevuld met helium (stukken veiliger dan waterstof, waarmee de Hindenburg gevuld was). Het ship is ongeveer 120 meter lang en kan een vracht van 66 ton vervoeren. De Rigid Variable Bouyancy Vehicle kan recht opstijgen, net als een luchtballon en heeft geen ballast nodig. Het luchtschip heeft verschillende kamers, waarin helium gepompt wordt als hij moet stijgen. Het helium wordt terug in tanks gepompt als het gevaarte moet dalen.


 
De maximumsnelheid ligt rond de 200 kilometer per uur, maar het voertuig verbruikt ook een stuk minder brandstof dan een vliegtuig. Omdat de RVBV geen landingsbaan nodig heeft is hij uitermate geschikt voor het bereiken van ontoegankelijke gebieden. Denk aan vrachtvervoer, voedselhulp en militaire operaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Maakt het luchtschip binnenkort een comeback?
Sluiten