Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 15 juli 2020

Opvallende ontdekking: de maan is een stuk jonger dan wij denken

De maan zien we altijd al boven aan de hemel, maar hoe oud is die eigenlijk? Wetenschappers zochten het uit en kwamen tot een bijzondere conclusie.

De maan is zeker niet uniek. Verschillende planeten in ons zonnestelsel hebben een eigen maan. Toch hebben ze allemaal wel een andere oorsprong. ‘Onze’ is de vijf-na-grootste. Hoewel de oorsprong niet helemaal bekend is, gaan wetenschappers ervan uit dat deze is gevormd na een botsing tussen de aarde en een oude planeet met de naam Theia. Nu zijn wetenschappers achter nieuwe details gekomen, wat toch iets anders is dan de vorige theorie.

De maan is veel jonger dan gedacht

De nieuwe studie is geplaatst in Science Advances, een wetenschappelijk tijdschrift. Daaruit blijkt dat de maan vermoedelijk 85 miljoen jaar jonger is dan dat wetenschappers eerder dachten. Eerder gingen zij ervan uit dat het 4.51 miljard oud was. Daarmee zou dit gebeurd zijn 60 miljoen jaar naar het ontstaan van ons zonnestelsel. Uit nieuw onderzoek blijk dit dus nog eens 85 miljoen jaar later te zijn.

Een grote zee van magma

Wetenschappers zijn tot dit resultaat gekomen door het maken van een speciaal computermodel. Hierin is gekeken hoe een gigantische oceaan van magma is afgekoeld en daardoor veranderd is in steen. De maan was namelijk eerst een enorme lava-zee. Uit onderzoek blijkt dat dat meer dan 200 miljoen jaar heeft geduurd. De maan was heel lang geleden dus gewoon bedekt met een grote zee van magma.

Voor de onderzoekers is er ook een bijzonder resultaat uit het model. “De tijdlijn is veel langer dan uit eerdere berekeningen is gebleken. Toen dacht men dat het het ‘verstenen’ van de man maar 35 miljoen jaar duurde.

Wellicht komen we binnenkort weer wat meer te weten over de maan. De Amerikanen willen in 2024 weer voet zetten op de satelliet die rond de aarde draait.

Cnet

Reageer op artikel:
Opvallende ontdekking: de maan is een stuk jonger dan wij denken
Sluiten