Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Space 3 sep 2020

De maan is aan het roesten en dat komt (natuurlijk) door de aarde

Je fiets kan natuurlijk roesten door ouderdom en het weer. Maar wist je dat de maan ook roest? Toch is dat niet zo heel raar.

We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat een voorwerp van je aan het roesten is geslagen. Denk bijvoorbeeld aan een fiets of sleutels. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, maar je kunt het wel verwachten. Daarvoor is er meestal wel zuurstof nodig. Toch is dat op de maan niet het geval, maar het hemellichaam roest wel. Wetenschappers zoeken nu uit waarom.

Roest op de maan

Een nieuwe studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances. Daarbij is gebruik gemaakt van de Chandrayaan-1 orbiter van de Indiase ruimtevaartorganisatie. Daar is achter gekomen dat de polen van de maan een andere compositie hebben dan de andere gedeeltes. Er is daar namelijk roest te zien.

“Eerst kon ik het totaal niet geloven. Het kan niet gebeuren gezien de omstandigheden op de maan,” zegt Abigail Fraeman, een van de onderzoekers die meehielp. “Maar sinds we ontdekt hebben dat er water op de maan is, speculeren wetenschappers over een grotere variëteit aan mineralen als dat water in aanraking is gekomen met gesteente.”

Hoe dan?

De grote vraag is natuurlijk hoe het kan dat er roest is aangetroffen op de maan. Bij beantwoording van die vraag komen we meteen terug bij het water. Die zijn er in kleine getalen. Zo bestaat er ijswater in kraters, maar die bevinden zich ver van waar de roest is aangetroffen. Stukjes ruimtestof, die regelmatig op de maan terechtkomen zorgen ervoor dat de watermoleculen vrijkomen.

Natuurlijk is roest afhankelijk van een belangrijk onderdeel: zuurstof. Daar komt de aarde om de hoek kijken. De aarde (waar natuurlijk zuurstof is) ligt vlak bij de maan. De zuurstof die zich bevindt in de hoogste atmosferen kan helemaal naar de maan reizen, althans zo is de theorie. Het onderzoeksteam ontdekte dat de kant van de maan die naar de aarde is gericht, meer last heeft van roest dan de kan die van de aarde afstaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De maan is aan het roesten en dat komt (natuurlijk) door de aarde
Sluiten