14 handige functies voor de option-toets van de Mac

In het bezit van een Mac? Wist je dat je met de option-toest verschillende functies tot je beschikking hebt om je productiviteit te kunnen verbeteren? Wij hebben 14 handige functies voor je in petto.

Met de option-toets het meeste uit de Mac halen

Allereerst is het handig om te weten dat je de option-toets van de Mac via Alt op je toetsenbord vindt. Mocht je écht niet weten waar de Alt-toets zit… Kijk eens tussen de Ctrl- en Cmd-toets. Gevonden? Mooi, dan kan het experimenteren beginnen.

Wifi-informatie met de option-toets

Je kunt eenvoudig Wifi-informatie onthullen. Probeer eens de Option-toets in te houden + te klikken op het Wifi-symbool boven aan het scherm. Nu verschijnen er geen Wifi-netwerken, maar relevante informatie over het Wifi-netwerk waarmee je bent verbonden.

Meer informatie over Bluetooth

Dit geldt ook Bluetooth. Door de Alt-toest in te houden + te klikken op het Bluetooth-symbool boven aan het scherm krijg je meer informatie tot je beschikking.

Wat is je geluidsbron

Waarschijnlijk luister je voornamelijk door de koptelefoon of speakers van de Mac naar muziek, maar dit kan natuurlijk ook via externe speaker. Om snel een andere in- of uitgang van het geluid te selecteren handel dan als volgt: Option + klikken op het volume-symbool.

Niet storen

Je kunt de Mac snel op ‘Niet storen’ zetten zodat je bijvoorbeeld geen notificaties binnen krijgt. Activeer ‘Niet storen’ door Option + klikken op het Berichtencentrum.

De snelkoppeling voor systeeminformatie

Je hebt maar weinig handelingen nodig om direct naar de systeeminformatie van de Mac te gaan. Houd de option-toets ingedrukt en klik op het Apple-logo linksboven.

Wijzigen van het venster

Het formaat van een venster is eenvoudig te wijzigen. Via Option + klikken op de zijkant van een venster. Simpel, right?!

Alle sub-folders openen

Wanneer je alle sub-folders van een bepaalde map wil openen doe dat het volgende: Option + klikken op het pijltje naar rechts van de map. Dan zie je zelf wat er gebeurt ?.

Verander het formaat van kolommen

Ook het formaat van kolommen is eenvoudig te wijzigen. Klik maar eens op een kolom als je de Alt-toets inhoudt.

Meer mogelijkheden in de voorvertoning

Ook de voorvertoning van beelden zit vol extra mogelijkheden. Om meer functies binnen de voorvertoning te krijgen doe je het volgende: Option + klikken op de tabfuncties zoals ‘Archief’ of ‘Weergave’.

Beter scrollen

Scroll door een document met Option + spatiebalk. Scrollen ging nog nooit zo easy :-).

Het formaat van je menubalk wijzigen

Als je Option-toets inhoudt en klikken op het horizontale streepje op je menubalk + deze vervolgens sleept wijzig je automatisch het formaat met 16 pixels. Het kan zomaar eens van pas komen.

App op de voorgrond verwisselen

Een app op de voorgrond kun je verwisselen door Option + klikken op de gewenste app. Check vooral onderstaande video als je dit niet helemaal begrijpt.

Geforceerd afsluiten

Het komt niet vaak voor, maar het gebeurt wel eens dat een applicatie vastloopt. Binnen macOS heb je de mogelijkheid om de app geforceerd af te sluiten, omdat je het programma niet via de normale manier kunt beëindigen. Forceer een app om af te sluiten door Option + rechts klikken.

Handige functie binnen iTunes

Option + klikken op het plus-teken van een nummer in iTunes zorgt ervoor dat-ie in je wachtrij komt te staan.

Dat was weer een mooie verzameling functies waarvoor je de Alt-toets binnen macOS kunt gebruiken. Je kunt natuurlijk nog veel meer uit je Mac halen. Hier vind je dan ook nog tien awesome (en handige) Mac tips. Geen dank!

Reageer op artikel:
14 handige functies voor de option-toets van de Mac
Sluiten