Ilona Braam
Ilona Braam Tech 23 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Zo splits je je scherm (figuurlijk) in tweeën op de Mac

Als je op je computer werkt ben je vaak bezig met meerdere schermen en kan het telkens wisselen tussen de schermen vervelend worden. Het kan dan net wat handiger zijn om je beeldscherm in tweeën te delen, zodat je meerder programma’s en bestanden tegelijkertijd kunt bekijken. Sinds MacOS El Capitan kun je dat makkelijk op je Mac doen met Split View en verschillende applicaties geven je ook die mogelijkheid. Dit is hoe je je beeldscherm opsplits in meerdere delen om je workflow te bevorderen.

Niet voor alle applicaties

Split View werkt dus op alle besturingssystemen op je Mac vanaf El Capitan. We moeten er wel bij zeggen dat niet alle applicaties met de feature werken en helaas zul je dan toch moeten blijven switchen tussen schermen. Zo zouden sommige Microsoft Office programma’s niet met Split View werken, wat helaas meestal juist de programma’s zijn die je waarschijnlijk wil gebruiken met de feature.

Macbook Spit View
Foto: Apple

Split View

Om met Split View te beginnen ga je naar het scherm dat je wilt halveren. Links boven in de hoek zie je als het goed is drie bolletjes in de kleuren rood, geel en groen. Hiermee kun je het scherm sluiten, minimaliseren en maximaliseren. Met het groene bolletje kun je het scherm echter ook halveren als je het ingedrukt houdt. Het scherm wordt dan kleiner en door hem naar links of rechts te slepen gaat hij in de Split View modus . Doe dit vervolgens met het tweede scherm dat je wil gebruiken en hij wordt geplaatst op de vrije helft van je display.

Split View
Foto: Apple

Gedeeld scherm aanpassen

Nadat je dit hebt gedaan kun je de gesplitste schermen nog naar je wensen aanpassen. Door de dunne lijn in het midden ingedrukt te houden, kun je hem verplaatsen en de ruimte anders verdelen. Het kan dat je net iets meer van het ene scherm wilt zien. Als je alsnog niet genoeg ziet, kun je ook nog de resolutie aanpassen. Daarnaast kun je de schermen van plek verwisselen door ze te slepen naar de andere kant.

Met een app

Om je display op te delen hoef je niet per se gebruik te maken van Apple’s Split View. Met de app Cinch kun je misschien zelfs nog makkelijker een Split View effect creëren en je heb daarbij ook nog meer opties. De app verdeelt je scherm in twee of vier delen. Door een applicatie naar één van de hoeken van je beeldscherm te slepen wordt hij geminimaliseerd naar een kwart van je scherm. Dat kun je daarna nog met drie andere applicaties doen. Als je je applicatie naar de zijkant in het midden van de beeldscherm sleept, maakt Cinch er een tweedeling van. De app kun je eerst gratis proberen als trial version. De volledige versie kost rond de 5 euro.

Naast Cinch zijn er tal van andere applicaties en extensies, die je MacOS nog verder kunnen optimaliseren. Bekijk ook eens deze tien handige extensies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Digital Trends

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zo splits je je scherm (figuurlijk) in tweeën op de Mac
Sluiten