Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 29 mei 2019

Zo heeft Apple het toetsenbord van MacBook Pro 2019 verbeterd

Apple introduceerde onlangs de MacBook Pro 2019. Een welkome upgrade, met onder andere nieuwe Intel-chips, maar vooral gezien het problematische toetsenbord van de vorige generaties. Apple belooft beterschap, maar wat is er precies veranderd?

Apple MacBook Pro 2019

Daar is de techgigant (zoals altijd) onduidelijk over. Gelukkig hebben de experts van iFixit de nieuwe laptop al helemaal uit elkaar gehaald en de componenten geanalyseerd. Daardoor is het nu precies duidelijk hoe Apple het toetsenbord van zijn MacBook Pro heeft verbeterd.

Het gaat om twee kleine aanpassingen, dus je kunt niet van een complete revisie spreken. Iets wat helaas door de jaren heen wel nodig lijkt te zijn. Maar goed, wat is er veranderd?

Nieuw materiaal

Ten eerste zit er een nieuw type materiaal tussen de toetsen en de afdekplaat. Er ligt een kunststof laagje over de schakelaar. Voorheen van polymeer, nu van nylon. Het nieuwe materiaal voelt volgens de experts van iFixit soepeler aan. Wat hierin precies de verbetering is, weet vooralsnog enkel Apple. iFixit kan in ieder geval geen duidelijk voordeel bespeuren.

Vorig jaar introduceerde Apple een silicoonmembraan in het toetsenbord. De techgigant beweerde destijds dat het membraan voor minder lawaai moest zorgen, maar uiteindelijk bleek het vooral om het buiten houden van stof te gaan. Want als de MacBook Pro ergens absurd gevoelig voor was, dan was het wel stof.

MacBook Pro schakelaar

Voor zover dus nog geen upgrade die de problemen lijkt te verhelpen.

Aangepaste schakelaar

De tweede aanpassing gaat wel meer die richting op. De toetsenborden hebben onder elke toets een zogeheten dome-schakelaar, gemaakt van metaal. Daarmee wordt het elektrische contact gemaakt die benodigd is voor het registreren voor een toetsaanslag.

Dat mag je snel weer vergeten, maar waar het om draait is dat die schakelaars zijn aangepast. De afwerking is veranderd, waarbij iFixit een ander metaalmengsel vermoedt en/of een behandeling die de schakelaars beter tegen hitte bestand maakt.

MacBook Pro schakelaar

Die schakelaars zorgen ervoor dat de toets weer in zijn positie terugspringt na een toetsaanslag. Ze zijn klein en delicaat, waardoor ze helaas ook makkelijker vervormen. Dan krijg je toetsen die niet meer correct in hun oude positie terugspringen, wat leidt tot haperende toetsen. iFixit is dan ook zeer te spreken over de aangetroffen verhoogde veerkrachtigheid, die er hopelijk voor zorgt dat de haperingen verminderd worden.

Vierde revisie en programma

Al met al zijn er dus wel verbeteringen aangebracht die een aantal van de bekende problemen zullen verminderen. Althans, op papier. Dit is al de vierde revisie van het problematische vlindermechanisme, dus fans zijn met recht sceptisch. Eerst zien in de praktijk, dan geloven. We hebben het hier immers niet over een ChromeBook van 200 euro.

Een meevaller is wel dat Apple de MacBook Pro 2019 nu al heeft opgenomen in zijn reparatieprogramma voor toetsenborden. Dan kun je cynisch concluderen dat een dergelijke zet nou niet bepaald van vertrouwen aan Apple‘s kant getuigt, maar het betekent in de praktijk dat je vier jaar garantie krijgt. Bij problemen wordt je toetsenbord gratis vervangen. Dat maakt de aanschaf van een nieuwe MacBook Pro een stuk minder risicovol.

📺Check ook: Apple slaat fel terug na klap van Google omtrent privacy

Reageer op artikel:
Zo heeft Apple het toetsenbord van MacBook Pro 2019 verbeterd
Sluiten