Barry Kraakman
Barry Kraakman Tech 24 jan 2019

Schermproblemen nieuwste modellen MacBook Pro; Flexgate is een feit

In 2016 lanceerde Apple de compleet vernieuwde MacBook Pro line-up. De MacBook voldeed aan alle verwachtingen; dunner, mooier, sneller. Maar steeds vaker zijn er kritische geluiden te horen uit het kamp van ‘de gebruiker’. Verschillende problemen met het “revolutionaire” toetsenbord tot geruis uit de speakers zijn de revue al gepasseerd. Nu lijkt er een nieuw probleem op te duiken. En het internet heeft er al een naam voor bedacht: ‘Flexgate’.

Flexgate

Als je de trotse eigenaar van een MacBook Pro uit 2016 of later bent, zou het kunnen dat jouw hardware gevoelig is voor het nieuwste probleem. Het heeft te maken met de verlichting van het scherm. Als je er last van hebt, is dit dan ook vrij duidelijk. Het probleem is namelijk te herkennen aan een ongelijke verlichting van het scherm. Aan de onderkant kan het zogenaamde ‘podiumverlichting-effect’ ontstaan. De naam laat weinig aan de verbeelding over. Het heeft namelijk veel weg van de manier waarop podia worden verlicht. De afbeelding hieronder laat precies zien waar je aan moet denken.

MacBook Pro Flexgate

MacBook Pro 2016 en nieuwer

Al mag je, als gedupeerde, blij zijn dat het scherm überhaupt nog licht geeft. Ook zijn er meldingen van gebruikers waarbij het scherm uitvalt zodra de hoek tussen het scherm en toetsenbord groter is dan 40 graden. Onwerkbaar, dus. Het is niet geheel toevallig dat dit probleem alleen bij de nieuwste modellen MacBook Pro’s voorkomt. Met het nieuwe uiterlijk van de apparaten heeft Apple het apparaat namelijk ook intern flink moeten herindelen. Het lijkt erop dat de keuze voor een dunnere, flexibele kabel waarmee het scherm wordt aangesloten de veroorzaker van het probleem is. Waar in oudere modellen gebruik werd gemaakt van een dikkere kabel die dóór het scharnier liep, loopt deze dunnere, fragielere kabel over het scharnier. Het vaak openen en dichtklappen van de MacBook zorgt voor slijtage van de kabel, wat uiteindelijk kan resulteren in een falend scherm.

Onderdeel van het scherm

Om het scherm dunner te kunnen maken, heeft Apple deze kabel in het scherm verwerkt. Wat er voor zorgt dat een reparatie niet goedkoop zal zijn. In plaats van één kabel (ter waarde van ongeveer $6) moet daardoor het hele display worden vervangen. En de kosten daarvan kunnen, volgens iFixit, al snel oplopen tot zo’n $600.

Hoe groot het probleem is, is nog niet duidelijk. Enkele meldingen op het internet doen vermoeden dat het meevalt, en Apple heeft dan ook nog geen speciaal reparatieprogramma opgezet voor het probleem. Al lijkt ‘Flexgate’ de zoveelste smet op de reputatie van de MacBook Pro te zijn.

Reageer op artikel:
Schermproblemen nieuwste modellen MacBook Pro; Flexgate is een feit
Sluiten