MacOS Sierra en iOS 10 stelen de show tijdens WWDC 2016

Apple heeft aangekondigd dat OS X is vervangen voor macOS. Het nieuwe besturingssysteem voor Mac’s is macOS Sierra. Er zijn een aantal nieuwe functies: (1) automatisch ontgrendelen, (2) een universeel clipboard waarmee kopiëren en plakken eenvoudiger tussen macOS en iOS wordt, (3) Apple Pay wordt naar het web gebracht, (4) iCloud Drive gaat ervoor zorgen dat oude bestanden automatisch worden opgeslagen zodat er ruimte op de harde schijf wordt gecreëerd, (5) Foto’s-app wordt slimmer en gebruiksvriendelijker en (6) Siri komt naar de Mac.

Siri komt naar de Mac

In macOS Sierra kun je via het dock Siri raadplegen en uiteraard vragen stellen. Je kunt met Siri voor macOS bijvoorbeeld bestanden opvragen rondom een bepaald onderwerp. Hierna kun je een follow up vraag stellen om meer specifieke informatie te verkrijgen in de betreffende database met resultaten.

Daarnaast helpt Siri je multitasken. Stel je bent een presentatie aan het maken dan kun je Siri raadplegen om een bepaalde muziek af te spelen. Maar je kunt ook vragen om relevante afbeeldingen en informatie op het internet te zoeken. Siri zal je deze informatie bieden. Je kunt met Siri ook mensen een bericht via macOS sturen en Siri naar filmsuggesties en trailers vragen. Tickets kun je vervolgens via Apple Pay bestellen. Dit werkt namelijk samen met de iPhone. Een ideale vervanger voor bijvoorbeeld iDeal.

MacOS is vanaf de herfst in 2016 beschikbaar, maar iedereen kan zich in juli al opgeven voor een betaversie. Stay tuned!

Tien (grote) veranderingen in IOS 10

Apple had tien belangrijke veranderingen binnen iOS 10 voor je in petto. Maar voordat we die behandelen graag aandacht voor het volgende: de standaards apps van Apple kunnen in iOS 10 namelijk worden verwijderd! In iOS 10 kun je dus zelf bepalen of je o.a. de weer-app, aandelen-app, notitie-app en iTunes-app op je phone wilt houden.

Nieuwe manier van ontgrendelen en 3D Touch

Je kunt met iOS 10 de iPhone ‘ontgrendelen’ zonder het scherm aan te raken. Wanneer je je iPhone optilt gaat het scherm automatisch aan en worden je notificaties getoond. Ook is 3D Touch beter geïntegreerd. Het is eenvoudiger en uitgebreider te gebruiken. Je kunt eenvoudig alle notificaties verwijderen en kun je via een notificatie 3D Touch gebruiken. Neem de Uber app als voorbeeld. Wanneer je een Uber hebt bestelt kun je via 3D Touch op je thuisscherm de Uber kaart raadplegen zonder dat je de app hoeft te openen.

Siri wordt ook in iOS 10 slimmer

Siri wordt namelijk eindelijk voor developers opengesteld. Hierdoor kan Siri met andere apps samenwerken. Denk aan het versturen van een WhatsApp, het boeken van een Uberrit, het vinden van foto’s (ook via Pinterest), betalingen via Siri en ondersteunt Siri je bij workouts. Wellicht wordt het praten tegen je phone dankzij deze toepassingen minder vreemd.

Quicktype en Foto’s-app

QuickType wordt slimmer en werkt nauw samen met Siri. Contextuele voorspellingen worden via Quicktype getoond om relevante informatie op basis van locatie, agenda of contactpersonen te geven.

De nieuwe Foto’s-app beschikt over gezichtsherkenning, maar ook objecten en de omgeving wordt herkend. Dit kan allemaal in losse albums worden gegroepeerd en heeft Apple ‘Aandenkens’ geïntroduceerd. Dit zijn verzamelingen van favoriete gebeurtenissen, reizen en mensen. Die worden automatisch gegroepeerd en kun je aan het album muziek, titels en overgangen koppelen. Je herinneringen, of zoals Apple het noemt Aandenkens, komen hierdoor weer tot leven op je iPhone.

Kaarten krijgt een nieuw design en is proactiever

In Kaarten wordt in een vroeg stadium relevante informatie weergegeven. Een routebeschrijving wordt bijvoorbeeld afgestemd op een plek waar je waarschijnlijk heen wilt. Hierbij wordt naar je dagelijkse activiteiten of afspraken gekeken. Verkeersinformatie wordt via een dynamische weergave getoond zodat je weet waar het op de route druk kan zijn en kun je via Kaarten diensten als Uber gebruiken en booken.

Een nieuw ontwerp voor Apple Music en News

Apple Music krijgt eindelijk een makeover waarmee de dienst een stuk gebruiksvriendelijker wordt (en steeds meer op Spotify begint te lijken). Muziek staat centraal en kun je gemakkelijker muziek ontdekken via de Discovery Mix. Ook zijn er lyrics aan nummers toegevoegd zodat je kunt meezingen en vind je in Apple Music een dagelijks gecureerde afspeellijst. Wij moeten toegeven dat het er nice uit ziet en de dienst weer een kans geven.

News heeft duidelijke secties toegevoegd zodat je nieuws beter kunt bundelen en werkt News met abonnementen. Hiermee krijg je breaking news notificaties van magazines waarop je bent geabonneerd.

Home, de woning-app voor huisautomatisering

Apple speelt goed in op de behoefte dat wij allemaal slimme apparaten in huis willen en krijgen. En dit in één duidelijk overzicht kunnen raadplegen. Dat kan via Home. Hierin komen al je slimme apparaten die HomeKit ondersteunen zodat je ze veilig kunt instellen, beheren en gebruiken. Denk aan thermostaten, verlichting, zonneschermen, sloten en videocamera’s.

Apple besteedt meeste tijd aan de Berichten-app

Logisch, want Berichten is volgens Apple de meest gebruikte iOS-app. En daar moet je aandacht aan besteden. Het is ook nodig, want WhatsApp en Facebook Messenger lijken de strijd te winnen door continue te innoveren. Berichten ondersteunt nu zogenoemde rich links waarmee content al zichtbaar wordt en stelt Apple Berichten open voor developers. Hierdoor kunnen er apps voor Berichten worden ontwikkeld zodat je straks ook via Berichten kunt betalen, spellen kunt spelen en stickers kunt sturen.

Apple heeft ook effecten ontwikkeld zoals het Buuble effect om meer emotie toe te voegen en kun je via onzichtbare inkt de spanning vergroten. Digital Touch wordt ondersteund, kun je handgeschreven berichten versturen en zijn er nog wat effecten mogelijk waarop het lijkt alsof Apple vooral in de Aziatische markt indruk wilt maken. Wij zien er het nut niet van in.

Emoji worden in iOS 10 drie keer groter weergegeven en is de functie Tap to replace toegevoegd. Dat is overigens wel te gek. Wanneer je een bericht hebt getypt kun je woorden automatisch in een passende emoji veranderen. Tot slot kan ook het volledige scherm worden gebruikt voor full-screen effecten.

Was dat het?

Nee joh! Wat dacht je van voicemailtranscriptie, het bewerken van Live Photos, VoIP-gesprekken ook via WhatsApp mogelijk en zorgt de wekker ervoor dat je genoeg slaap krijgt. In iOS 10 wordt je bijvoorbeeld gecoacht om op tijd naar bed te gaan.

Ook iOS 10 is vanaf de herfst beschikbaar, maar kun je je hier voor het betaprogramma in juli opgeven.

Swift Playground

Tot slot presenteerde Apple Swift Playgrounds. Dit is een innovatieve app voor de iPad waarmee het volgens Apple voor iedereen leuk is om te leren programmeren. Dit komt vooral door de interactieve interface waarmee je ook de programmeertaal van Apple snel onder de knie krijgt waarmee professionele ontwikkelaars de beste apps maken. De definitieve versie is vanaf de herfst, in combinatie met iOS 10, voor de iPad Air, iPad Pro en de iPad mini 2 en hoger beschikbaar. Meer informatie over de app vind je hier.

Reageer op artikel:
MacOS Sierra en iOS 10 stelen de show tijdens WWDC 2016
Sluiten