Dit is de Magic Leap One: mixed reality komt eindelijk tot leven

Drie jaar lang bleef Magic Leap investering na investering binnen slepen, zonder hun revolutionaire product uit te brengen. Ja, we moesten het doen met cryptische teasers en een flinke portie hype. Nu is daar eindelijk verandering in gekomen met de Creator Edition van de Magic Leap One.

Magic Leap One onthuld: mixed reality

Jup, de zoveelste mixed reality headset. Mixed reality is een soort combinatie van virtual- en augmented reality. Je krijgt als gebruiker een virtuele laag over de echte wereld te zien. Dat kan in vrijwel elk beroep van pas komen. Denk aan medische informatie die een chirurg ziet, op basis van waar hij naar kijkt.

Eerst even terug naar de Magic Leap One. De hardware bestaat uit een bril, een externe mini-computer genaamd Lightpack en een controller. Het systeem ondersteunt verschillende soorten input, waaronder handbewegingen, stem-commando’s en het tracken van je ogen.

Magic Leap brengt je omgeving in kaart, inclusief virtuele objecten. Het ambitieuze bedrijf geeft zelf het volgende voorbeeld: stel je hebt een virtuele televisie boven je eettafel geplaatst. Dan kun je daarop een film kijken, alsof de tv echt in je kamer hangt. Maar als je een paar dagen later terugkomt, dan hangt die televisie er nog steeds. Geen tijdelijke digitale laag, maar een vast object. Althans, mits je de bril op hebt.

Qua tech lijkt het dus een indrukwekkend product te zijn. De eerste hardware is echter vooral op ontwikkelaars gericht. Voor de Magic Leap One geldt, wat voor alle type headsets geldt: het valt of staat met de ondersteuning van ontwikkelaars. Leuk zo’n peperdure bril, maar dan wil je er wel wat mee kunnen.

Voorlopig lijkt het allemaal verdacht veel op de HoloLens van Microsoft

Chosen One

Is Magic Leap de chosen one? Dat gaan we volgend jaar ontdekken. Begin 2018 komt de SDK voor ontwikkelaars uit. Daarmee kunnen ze hun eigen software bouwen, van spelletjes tot serieuze toepassingen. De hardware zelf, dus de bril, computer en controller komt later in 2018 op de markt.

Rolling Stone kreeg onlangs al een demo. De publicatie kon praten met virtuele karakters die reageren op oogcontact, een zwevend stripboek lezen en kijken naar een liveoptreden dat in de kamer werd geplaatst. Allemaal virtueel dus. De journalist zegt onder de indruk te zijn, en dat er geen opvallende vertragingen of haperingen te zien waren.

Dat is een grote geruststelling. Lange tijd deden er namelijk geruchten de ronde dat Magic Leap moeite had om de hardware compacter te maken, zonder grote concessies te moeten doen op het gebied van performance. En tja, die compactheid is belangrijk. De doorsnee consument wil niet een half harnas moeten dragen.

Dit is pas het begin. Magic Leap werkt aan verschillende formaten, inclusief custom pads waarmee de bril beter op je hoofd rust. Ook moeten er opties komen voor verschillende lenzen. Ambitieus allemaal, maar het techbedrijf zal zich eerst moeten bewijzen. Voorlopig klinkt het allemaal erg als de HoloLens van Microsoft, en het prijskaartje is ook nog niet bekend. We zijn zeer benieuwd! Check hier waarom virtual reality en augmented reality moeite hebben om mainstream te worden.

Reageer op artikel:
Dit is de Magic Leap One: mixed reality komt eindelijk tot leven
Sluiten