Ilona Braam
Ilona Braam Elektrische auto's 31 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Deze fietsverlichting wekt zijn eigen energie op en maakt je fiets ook nog slim

Fietsen kan erg ontspannend zijn, maar iets dat wel voor frustraties kan zorgen is de fietsverlichting. Wie heeft er geen hekel aan fietsen met een dynamo inclusief allerlei rare piepende geluiden, terwijl je ook opeens een stuk zwaarder moet trappen. Het alternatief is een lampje dat je op je fiets vast maakt en welke werkt met een batterij. Deze moet je echter telkens weer meenemen om diefstal te voorkomen en de batterij raakt uiteindelijk op. Enter Magnic Microlights. Dit kickstarter project belooft je eeuwigdurend licht, zonder batterijen, kabels, rare geluiden en een verzwarend dynamo.

Zelf energie opwekken met magnetische velden

Hoe kan dat? Zoals de naam al aangeeft werkt het Magnetic Microlights systeem met magnetische velden. De lampjes zijn geïntegreerd in de remschoenen van je fiets (het gedeelte dat tegen de band aankomt wanneer je remt, zodat je langzamer gaat) en zijn als het ware een generator met een magnetisch wiel erin. Wanneer je gaat fietsen zorgt het ronddraaien van de metalen rand van je wiel ervoor dat de generator een tijdelijk magnetisch veld creëert,. Hierdoor gaat ook het magnetische wiel in de generator draaien en wek  je energie op voor je fietsverlichting.

Magnic Microlights fietsverlichting

Magnic Microlights gebruikt standaard remschoenen

Voor het maken van de magnetisch fietsverlichting, hebben de makers standaard remschoenen gebruikt. Dat betekent dat het op de meeste fietsen makkelijk te installeren is. Het enige dat je hoeft te doen is de remschoen van je fiets vervangen door de Magnetic Microlights. Dat zou binnen een minuut moeten kunnen en daarna is je eindeloze fietsverlichting klaar. Mocht het voorkomen dat de remschoenen op een gegeven moment versleten zijn, kun je ze ook weer makkelijk vervangen met andere standaard remschoenen (zoals die je bij het installeren van je fiets hebt afgehaald).

Magnic Microlights fietsverlichting

Smart versie met knipperlichten

Hoewel dit allemaal al geweldig klinkt, zijn de makers nog verder gegaan en kun  je je fiets zelfs nog een beetje slim maken. Er is namelijk ook een smart versie beschikbaar. Deze zorgt ervoor dat wanneer je twee keer knijpt in de remhendel aan het stuur, je een heus knipperlicht krijgt om aan te geven dat je wilt afslaan.

Magnic Microlights fietsverlichting

Fietsverlichting als navigatiesysteem

De slimmigheid gaat echter door want je kunt ook je smartphone koppelen aan het systeem en de lichten gebruiken als een soort navigatiesysteem. Je voert in de app je bestemming in, stopt je smartphone in je tas en stapt op je fiets. De lichten zullen je vervolgens begeleiden naar waar je moet zijn, door telkens links of rechts te knipperen wanneer je moet afslaan. Verder kun je in de app ook nog snelheidsinformatie zien ver je rit. Dit gebeurt zonder sensoren, maar met een Bluetooth LE microcontrollers, welke in de lichten verwerkt is.

Als je ook verlost wilt worden van je vervelende fietsverlichting, is het zeker een goed idee om een set Magnic Microlights te bestellen via Kickstarter. De vorige versie van de lichten werd goed ontvangen en er rijden al 15.000 sets ervan op de weg. De prijzen variëren, afhankelijk van wat je wilt. Voor 19 euro heb je een basis set voor de voor- of achterkant. Voor 38 euro krijg je zowel voor achterin als voorin fietsverlichting en  voor 99 euro kun je de Smart Set bemachtigen.

Een andere manier om je fiets wat slimmer te maken is met deze gadget uit de App Store. Ook hij navigeert je door de stad door middel van lichtjes en is daarnaast ook fietsverlichting. Hij wekt wel niet meteen zijn eigen energie op.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

KIckstarter

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Deze fietsverlichting wekt zijn eigen energie op en maakt je fiets ook nog slim
Sluiten