Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 26/05/2019

Deze met malware besmette laptop is meer dan een miljoen euro waard

Normaal gesproken wil je absoluut geen malware op een computer hebben staan, maar het blijkt dat wanneer je het kunst noemt mensen bereid zijn om er juist behoorlijk wat voor te betalen. Zo bestaat het “kunstwerk” The Persistence of Chaos van internet artiest Guo O Dong uit een laptop, die besmet is met zes van de meest gevaarlijke malware. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar nog vreemder is dat er in een veiling al ruim 1,2 miljoen dollar op is geboden.

Fysieke uiting van digitale dreigingen

Toegegeven, de malware doet niet zo heel veel zolang de laptop nergens op is aangesloten en niet verbonden is aan een internet netwerk. In een gesprek met The Verge laat Guo O Dong weten dat de bedoeling van zijn kunstwerk is het fysiek maken van abstracte dreigingen in de digitale wereld. De artiest geeft aan dat mensen vaak het idee hebben dat dingen die op een computer gebeuren ons niet daadwerkelijk kwaad kunnen doen in de fysieke wereld. Niets is echter minder waar en dat probeert Guo met zijn kunstwerk onder de aandacht te brengen.

laptop met malware "Persistence of Chaos" Guo

ILOVEYOU en WannaCry

De laptop in kwestie is een 10,2 inch Samsung NC10 en zoals gezegd huist deze zes gevaarlijke stukken malware. Deze zijn gekozen vanwege de omvang van de economische schade die ze hebben veroorzaakt. Zo vinden we op de laptop bijvoorbeeld  het ILOVEYOU virus uit het jaar 2000 en de ransomware WannaCry die in 2017 de ronde deed over de hele wereld.

WannaCry was in het bijzonder desastreus en viel computers in ziekenhuizen en fabrieken aan. In Engeland zorgde de malware voor 100 miljoen dollar aan schade en voor het afzeggen van tienduizenden doktersafspraken. In totaal zouden de zes malware programma’s volgens Guo voor een economische schade hebben gezorgd van zo’n 95 miljoen dollar.

hackers hacker Apple

Bieden op malware laptop

Mocht je de desastreuze software in handen willen krijgen, kun je bieden op de Samsung laptop. Via een live stream kun je het ding bekijken en bijhouden hoeveel er al is geboden. Je zult er wel behoorlijk wat voor over moeten hebben. Zoals gezegd staat het bod nu op ruim 1,2 miljoen dollar.

Hoewel er elk jaar weer nieuwe malware komt opduiken, bleef het vorig jaar relatief rustig op Android gebied. Android gebruikers hadden vorig jaar namelijk minder last van malware dan in 2017.

The Verge

Reageer op artikel:
Deze met malware besmette laptop is meer dan een miljoen euro waard
Sluiten