Daniel Koster
Daniel Koster 12 aug 2016

Malware: wat het is én (belangrijker nog) wat je ertegen kunt doen

Sommige vraagstukken die de WANT-redactie bezighouden hebben extensieve research nodig. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hoe sociale media in de wereldwijde terreur wordt toegepast. Dat soort vragen beantwoorden we in de WANT Q&A rubriek. Dit maal kijken we naar wat malware is én wat je daartegen kunt doen.

# Wat zijn malware en ransomware?

Malware wordt gezien als elke vorm van software die wordt gebruikt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot private computersystemen. Dat woord komt niet zomaar tot stand en is een samentrekking van het Engelse malicious software, oftewel kwaadaardige software.

Ransomware

Je kunt Ransomware zien als een vorm van malware. Ransomware is een namelijk een chantagemethode door middel van het verspreiden van malware. Het is je vast opgevallen, maar dit lijkt hetzelfde te zijn als een virus. Een (computer)virus wordt echter vaak gezien als een vorm van malware aangezien een virus een stuk software is dat je computer beschadigt.

# Hoe kan malware jouw devices besmetten?

Malware is een probleem dat de afgelopen jaren steeds groter wordt. Je kunt het vele manieren binnenkrijgen. Open Wifi-netwerken, geïnfecteerde bijlagen in een e-mail, het bezoeken van dubieuze websites of banners. Het zijn slechts enkele manieren om malware op je computer te krijgen. Vervolgens kan dit allerlei gevolgen hebben. Zo kan-ie jouw computer ontregelen waardoor-ie niet meer werkt. Bij ransomware wordt er dan geld gevraagd zodat dat niet gebeurt of om je computer weer te laten werken. Ook kan er informatie worden verzameld. Denk aan persoonlijke foto’s, wachtwoorden voor je bankrekening of tekstdocumenten. Tot slot kan malware worden gebruikt om toegang te krijgen tot een computernetwerk om zo dat netwerk te monitoren.

# Gaat dit alleen op voor computers?

Nee! We hebben het nu vooral over computers, maar malware wordt op allerlei apparaten verspreid. Je kunt denken aan telefoon. Ook hier krijg je mail op binnen. Zo infecteerde laatst nog een e-mail het Nederlandse bedrijfsleven en hadden we daar ook bij ons last van. Wat velen ook niet doorhebben, is dat apps malware kunnen bevatten. Laatst schoonde Google daarom de Play Store op en liet Apple je weten wat de 25 meest gevaarlijke malware apps zijn. Echter blijft het niet alleen bij je smartphone. Wat dacht je van het slimme huis? Daar houden de ontwikkelaars zelfs zo weinig rekening mee dat het relatief gemakkelijk is om daar malware op te installeren. Daar gaat trouwens I.T. over, een film waar wij door de trailer flink naar uitkijken. Ook andere slimme apparaten zijn er vatbaar voor. Wat dacht je van hackers die je auto overnemen door er malware op te installeren. Je hebt het al door: alle apparaten met een internetverbinding zijn vatbaar.

# Zijn er bekende voorbeelden van?

Klinkt heftig, maar zijn er voorbeelden van malware aanvallen? Zeker! Neem bijvoorbeeld het ILOVEYOU virus. Tien procent van de wereldwijde computers werden geïnfecteerd en de totale schade werd op een kleine tien miljard euro beraamd. Het virus werd als een bijlage met e-mails meegestuurd en leek op een liefdesverklaring. Wanneer je ‘m echter opende verstuurde-ie zichzelf automatisch naar al je contacten én zorgde-ie ervoor dat jij je computer niet meer kon opstarten. Een leuk feitje: de twee programmeurs van het virus werden nooit berecht aangezien er geen regelgeving omtrent cybercrime was. Naar aanleiding van dit voorval kwam die regelgeving er wél. Je vindt hier negen andere bekende voorbeelden.

# Wie zijn het die het je leven op deze manier zuur maken?

In wezen kan iedereen malware creëren. Dit is namelijk een stuk softwarecode die jouw computer infiltreert. Uiteraard levert jouw computer hedendaags een standaardvorm van bescherming tegen malware. Daarom is het zo dat je wel een flinke weet van programmeren moet hebben om malware te ontwikkelen die zaken als antivirussen de baas is. Een programmeur met know-how en kwade bedoelingen dus!

# Wat kun je daartegen doen?

Gelukkig ben je geen hulpeloos slachtoffer. Je kunt je namelijk tegen malware bewapenen. Dat kan door middel van anti-virus. Het is lastig écht vast te stellen hoe goed een anti-virus programma werkt, maar Avast en AVG Free lijken goed te werken. Voor Mac-gebruikers zouden we Clam AV aanraden. Let echter wel op: het illegaal downloaden van een antivirus werkt averechts. Die stelt je computer juist op allerlei manieren nog meer open!

Daarnaast is het belangrijk dat je deze software blijft updaten. Op die manier wordt jouw computer bewapend tegen de nieuwste dreigingen. Dit programma checkt of de software op je computer nog wel up to date is. Ook is het slim om op je gedrag te letten. Open geen bijlagen van vreemden, klik niet op reclames, download geen illegale content of content van afzenders die je niet écht kent of kunt vertrouwen. Wat vooral slim is, is om pornosites en torrentsites te ontwijken. Deze zorgen voor negentig procent van de mailware-gevallen.

Tot slot raden we je aan al je gegevens zo goed mogelijk te beveiligen. Dit heb je vast eerder gehoord, maar is écht van essentieel belang. Denk aan het kiezen van een sterk wachtwoord en deze regelmatig veranderen. Ook kun je denken aan het instellen van tweestapsverificatie. Wat nog het belangrijkste is, is om al je belangrijke data in the cloud op te slaan. Je kunt denken aan je trouwfoto’s en werkprojecten. Door deze gespreid via dingen als Google Drive, Google Fotos, iCloud en Microsoft op te slaan heeft ransomware geen nut. Dan kun je je computer gewoon formatteren, want al je belangrijke zaken staan gewoon in de cloud opgeslagen en kun je zo weer gebruiken! O ja, je kunt ook speciale codes voor zaken als Google Foto’s krijgen. Wordt jouw account daarop gehackt? Dan kun je ‘m via deze codes weer terugkrijgen.

# Kun je malware ook voor positieve doeleinden gebruiken?

Malware heeft natuurlijk altijd een zender en een ontvanger. Die zender kan ervoor zorgen dat er bij de ontvanger iets gebeurt wat de rest van de wereld ten goede komt. Dus, stel dat de overheid bij een criminele organisatie malware kan installeren en zo erachter komt welke snode plannen ze aan het beramen zijn, dan is malware uiteindelijk ten goede gekomen van het grotere goed. Toch is dit altijd lastig meten. Wanneer kun je het gebruiken van kwaadaardige middelen rechtvaardigen? Een vraag die lastig is te beantwoorden!

Reageer op artikel:
Malware: wat het is én (belangrijker nog) wat je ertegen kunt doen
Sluiten