Tientallen botten van de mammoet gevonden: dit deden onze voorouders

Archeologen hebben een bijzondere ontdekking gedaan in Rusland. Het gaat om een grote ronde structuur die gebouwd is met de botten van een mammoet.

Daardoor is het gevonden monument wel 25000 jaar oud. En niemand weet wat de functie ervan moet zijn geweest.

Geen primeur en toch bijzonder

Het is niet de eerste keer dat mammoetbotten op zulke wijze zijn gevonden in Rusland. Wat opvallend is aan deze vondst, is dat er nog nooit zoveel botten bij elkaar zijn gevonden. Het monument heeft immers een doorsnede van meer dan 12 meter.

Wat zou kunnen is dat de botten werden gebruikt om een onderdak mee te kunnen maken. Het feit dat de botten in een ronde vorm liggen verduidelijkt echter weinig. Er is geen duidelijke ingang en de ronde vorm lijkt meer te betekenen dan dat de plek alleen een schuilplaats was. In de cirkel is wel verbrand hout gevonden, waardoor het erop lijkt te wijzen dat men zich erin warm hield tijdens de winter.

“De botten van een mammoet zijn erg zwaar en deze vondst laat zien hoeveel tijd en moeite de oermens erin moet hebben gestoken,” aldus hoofdauteur Alexander Pryor van het onderzoek. “Het moet sowieso iets belangrijks voor ze hebben betekend. Het ligt voor de hand dat bepaalde rituelen hiermee te maken hebben, terwijl de plek ook voor praktische doeleinden kan zijn gebruikt.”

mammoeten vondst
De vindplaats met de mammoeten in beeld. (Afbeelding: Alexander Pryor)

Een vondst van formaat

Op de plek werden meer dan 60 schedels en meer dan 50 kaken van mammoeten gevonden. Duidelijk is dat de oermens flink wat dieren heeft afgejaagd. Naast botten zijn er ook etensresten gevonden. Zo werden en overblijfselen gevonden van een zachte plant, die erop wijzen dat er niet alleen vlees werd gegeten. Het laat zien dat onze voorouders met verschillende midden probeerden te overleven in het harde klimaat van de laatste IJstijd.

Toch heeft de oermens vooral vragen achtergelaten met dit bouwwerk. Hopelijk komen archeologen er ooit achter wat het doel van al deze botten op deze specifieke plek moet zijn geweest.

Reageer op artikel:
Tientallen botten van de mammoet gevonden: dit deden onze voorouders
Sluiten