Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 20 mei 2020

Man krijgt doodstraf opgelegd tijdens video call via Zoom

Door de coronacrisis gaan in sommige landen de rechtspraak door met Zoom. Een man in Singapore kreeg via het programma de doodstraf te horen.

De Maleisiër Punithan Genasan zit al een tijd vast in Singapore. De man wordt ervan verdacht een grote heroïnedeal in 2011 in Singapore geregeld te hebben. Het land staat bekend om zijn zerotolerancebeleid ten opzichte van drugs en daarvoor zijn al honderden mensen opgehangen. Ook Genasan kreeg de doodstraf te horen van de rechter.

Doodstraf via Zoom

Het horen van de uitspraak van de rechter ging op een bijzondere manier. Het gerechtshof gebruikt hiervoor Zoom vanwege de coronacrisis. Hoewel het een aparte manier is om de doodstraf te horen, heeft de advocaat er geen moeite dat het via Zoom gaat. Hij vertelt aan de pers dat alles goed te horen was. Desalniettemin denken hij en zijn cliënt eraan om in hoger beroep te gaan.

Het is de tweede keer dat de doodstraf is opgelegd via een video call. Eerder deze maand kreeg een man in Nigeria de straf opgelegd, wat volgens organisatie Fair Trials de eerste keer ooit was. Mensenrechtenorganisaties zijn woedend. Human Rights Watch vindt de doodstraf inhumaan en het opleggen via een Zoom-call maakt het volgens hen nog erger. Amnesty International laat aan persbureau Reuters weten dat een doodstraf altijd wreeds is, ongeacht in de rechtszaal of via een video call.

Rechtspraak in Nederland

In Nederland gingen de afgelopen tijd ook rechtszaken via Zoom. Advocaten en verdachten klaagden over de manier omdat ze in sommige gevallen maar 45 minuten bij de rechtszitting aanwezig konden zijn. Ook is het via de video call moeilijk om een overleg te hebben tussen advocaat en verdachte. Iedereen kan tenslotte meeluisteren.

Zoom heeft aan het persbureau niet laten weten wat het van de gang van zaken vindt. Het bedrijf weigerde om commentaar te geven. Het bedrijf kwam eerder al slecht in het teams. Toen boden hackers verschillende accounts aan op het dark web. Hierdoor blijven er vraagtekens over de veiligheid van de app.

Reuters

Reageer op artikel:
Man krijgt doodstraf opgelegd tijdens video call via Zoom
Sluiten