Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 19 sep 2018

Maniac preview: steelt Emma Stone de show in Netflix serie?

Streamingdienst Netflix blijft nog steeds veel investeren in unieke, eigen content. Alhoewel we dit alleen maar kunnen aanmoedigen zijn we natuurlijk wel benieuwd of deze nieuwe films en series een beetje de moeite waard blijven. Vandaar dat we alvast een paar afleveringen hebben bekeken van Maniac, de serie die vanaf aankomende vrijdag op Netflix te zien is.

Maniac: eerste indruk van nieuwe Netflix serie

Maniac is een miniserie waarin psychische problemen centraal staan. We zien een controversiële arts die beweert dat zijn methode alle vormen van mentaal leed voorgoed kan uitbannen. Hiervoor heeft hij wel enkele proefpersonen nodig. Hij krijgt onder andere aanmeldingen van de schizofrene Owen en de heftig getraumatiseerde Annie. Deze twee hoofdpersonages worden vertolkt door niemand minder dan Jonah Hill (The Wolf of Wall Street, 21 Jump Street) en Emma Stone (La La Land, The Amazing Spider‑Man).

Het valt meteen op dat de wereld waarin Maniac zich afspeelt erg lijkt op die van ons, maar toch net wat anders is. Men maakt namelijk gebruik van allerlei gekke uitvindingen die wij nog niet kennen. Bijvoorbeeld een animatronic die niet alleen tegen je kan schaken, maar ook commentaar geeft op dingen die om hem heen gebeuren. Daarnaast zit de serie ook boordevol met kleine, subtiele innovaties die alleen de oplettende kijker zal zien.

Het feit dat een van de hoofdrollen vertolkt wordt door Emma Stone zal voor vele mensen al reden genoeg zijn om deze serie te bekijken. Terecht ook, want haar personage is zeker de moeite waard. De tegendraadse Annie is misschien geen sympathiek persoon, maar daardoor juist interessant. Het gaat hier om een jonge vrouw die een slechte relatie heeft met haar moeder en zus. Tevens heeft ze geen werk en moddert ze maar wat aan.

Ook Jonah Hill vertolkt een fascinerend karakter. Het verschil met Stone is echter dat zijn personage een stuk meer sympathie opwekt. Het gaat hier om Owen, het zwarte schaapje van een rijke familie. Ondanks dat men wel aardig tegen hem probeert te doen nemen ze hem niet helemaal serieus. Zo staat hij bijvoorbeeld als enige niet op het familieschilderij, maar moet hij het doen met een klein portret dat ernaast hangt.

Zowel Annie als Owen zijn niet erg tevreden met hun situatie en hopen dat de methode van dokter Mantleray ze gaat helpen. Al snel blijkt dat de twee ook nog eens een special soort connectie met elkaar hebben. Of is dat slechts een waanbeeld van Owen?

Maniac Netflix Want.nl

Alhoewel Maniac een pakkend verhaal vertelt, heeft het geheel ook een duidelijk komisch randje. De serie heeft een apart soort humor die echter wel bij veel kijkers zal aanslaan. Wel was het op sommige momenten niet helemaal duidelijk hoe we het moesten interpreteren. Bij enkele bizarre gebeurtenissen dachten we namelijk ”is het nou serieus bedoeld of moeten we het zien als subtiele satire?” Het feit dat de serie soms balanceerde tussen serieus en grappig hield het voor ons spannend, maar dit zal waarschijnlijk niet iedereen evengoed kunnen waarderen.

Onze eerste indruk van Maniac is dus vrij positief, al zijn we vooral benieuwd waar de serie nog naartoe gaat. Jij ook? Je kunt het vanaf 21 september zelf ontdekken. Lees ook onze artikelen over Altered Carbon, een Netflix serie die eerder dit jaar verscheen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Maniac preview: steelt Emma Stone de show in Netflix serie?
Sluiten