Mannetjes bavianen leven langer met ‘gewone’ vriendinnen

Kunnen mannen en vrouwen gewone vrienden zijn zonder iets romantisch? Bavianen vinden van wel! Zij leven daardoor langer.

Het is altijd een bijzonder discussieonderwerp: kunnen mannen en vrouwen gewoon bevriend zijn? Veel mensen vinden van wel en laten dat ook zien. Sommigen zwichten echter bij alleen vrienden van eigen sekse. En dan heb je natuurlijk ook nog die jaloerse vriend of vriendin die vooral niet wil dat je met iemand van het andere geslacht praat. Toch kan het geen kwaad. Sterker nog, als we naar bavianen kijken leven die zelfs langer met een vriendschap met de andere sekse.

Bavianen en vriendschap

Apen zijn de dieren waar we als mens het meest mee verwant zijn. Het is dan ook niet gek dat je overeenkomst ziet tussen het gedrag van de mens en de aap. Een daarvan zien we terug bij bavianen. Zij bouwen net zoals mensen vriendschappen op en ook nog eens met dieren van het andere geslacht. Dat blijkt uit een studie van 35 jaar waarbij meer dan 540 bavianen in het Amboseli National Park Kenia zijn onderzocht: 277 mannetjes en 265 vrouwtjes.

Uit het onderzoek van het engelse Duke University komt een opmerkelijke conclusie, meldt Eurekalert. Bavianen die bevriend zijn met iemand van het andere geslacht leven langer dan de dieren die niet hebben. Wetenschappers dachten altijd dat mannelijke apen vriendelijker zijn tegen de vrouwtjes omdat het een grotere kans op voortplanting geeft. De nieuwe studie geeft echter aan dat het ook beter is voor het hebben van een langer leven.

Het is langer bekend dat mensen die goede vriendschappen hebben langer leven dan mensen die dat niet hebben. De laatste jaren blijkt uit onderzoek dat dit ook te zien is bij dieren in allerlei soorten Van orka’s tot paarden, bij allemaal komt het wel voor. Dit onderzoek is vooral gedaan bij vrouwtjes, omdat zij vaker in groepen leven. Voor mannetjes is het echter veel onduidelijker.

Geen biertjes met elkaar

Natuurlijk zijn vriendschappen tussen apen anders dan die van mensen. Ze gaan natuurlijk niet samen een bananenbiertje doen in het café. Nee, ze verzorgen elkaar. Ze aaien elkaar en plukken de vachten om teken en andere parasieten op te sporen. Naast hulp bij de hygiëne verlicht het ook nog eens de stress. Tussen mannen onderling komt dat veel minder voor. Overigens hoeft een vrouwtje niet vruchtbaar te zijn wanneer man en vrouw dit doen. Hierdoor kun je dus opmaken dat net niet alleen om voortplanting gaat.

Uit het onderzoek blijkt nu dat mannen en vrouwen beide voordelen hebben door de vriendschap. Mannetjes die een sterke vriendschap met een vrouw hebben, hebben 28 procent meer kans in een langer leven dan die dat niet hebben. Echter laat het ook zien dat sociale isolatie een groter gevaar is dan de stress en gevaren die horen bij het vechten voor een positie in de groep.

Reageer op artikel:
Mannetjes bavianen leven langer met ‘gewone’ vriendinnen
Sluiten