Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Gaming 23 mei 2019

Mario Kart Tour op je smartphone: gratis, of toch niet helemaal?

Nintendo games staan er bekend om dat ze zelden in prijs verlaagd worden. Spelletjes met Mario wil elke kersverse eigenaar van een Nintendo console natuurlijk meteen hebben. Anno 2019 brengt de Japanse gamefabrikant ook mobiele spelletjes uit. Waaronder Mario Kart Tour.

Mario Kart Tour: gratis?

De mobiele games van Nintendo zijn duidelijk een stuk simpeler dan hun console- en handheld-equivalenten. De gameplay is vaak zwaar versimpeld, de manier van besturen, de graphics. Nintendo wil immers niet zijn eigen verkoopcijfers kanabaliseren. Het beste van beide werelden dus.

Daar hoort ook een ander prijskaartje bij. Of beter gezegd: geen prijskaartje. Mario Kart Tour is op dit moment in gesloten bèta in Japan en de Verenigde Staten, en is een gratis game. Bij dergelijke spelletjes is het meteen de vraag waar het addertje onder het gras zit. Voor niks gaat de zon op.

De eerste video’s en screenshots verschenen gisteren op het internet. Je raadt het al: microtransacties, overal. De game zit propvol lootbox-achtige systemen, een controversieel onderwerp. Niet alleen onder gamers, maar ook bij overheden. In België verwijderde Nintendo om die reden zelfs zijn mobiele games.

Je kunt in Mario Kart Tour virtuele munten besteden, met als beloning een kans om nieuwe items te ontgrendelen. Items die zeldzaam (of juist niet) kunnen zijn, en je in meer of mindere mate helpen met het racen.

Voor vijf groene gems krijg je bijvoorbeeld de kans om een nieuwe coureur, kart of glider vrij te spelen. Bepaalde items en personages geven je bonussen op bepaald tracks. Andere personages en items zijn juist meer all-round. Oftewel, spelers die flink geld spenderen zullen op vrijwel elke track een dikke bonus hebben. Oftewel, meer snelheid.

Daar blijft het echter niet bij.

Mario Kart Tour heeft een stamina-systeem. Dat houdt in dat je hartjes hebt, vijf in totaal. Elke race die je speelt kost één hartje. De hartjes laden stuk voor stuk in vijftien minuten op. Wil je toch meteen doorspelen? Dan zul je meer hartjes moeten kopen. Ka-ching!

Fire Emblem Heroes genereerde in twee jaar naar verluidt 500 miljoen dollar aan omzet. Mario Kart Tour moet volgen.

Mario Kart Tour Mario Kart Tour

Logische keuze

Vergeet niet dat de game nog in gesloten bèta is. Nintendo zit nog volop in de experimentele fase wat mobiele games betreft, en kan voor de wereldwijde lancering nog alles aanpassen. Het is echter wel meteen duidelijk dat de Japanse fabrikant niet vies is van controversiële microtransacties.

De route van microtransacties is een logische keuze, gezien het alternatief niet echt werkte voor Nintendo.

Voor de lancering van Super Mario Run probeerde Nintendo namelijk tien dollar te vragen. Geen gratis game dus. Later bleek uit interviews dat het bedrijf niet tevreden was met de omzet die dat spel opleverde. Ondanks een grote lancering in samenwerking met Apple.

De games die Nintendo vervolgens op smartphones uitbracht, met microtransacties, leverden veel meer op. Fire Emblem Heroes genereerde in twee jaar naar verluidt 500 miljoen dollar aan omzet. De Japanse fabrikant hoopt met Mario Kart Tour duidelijk weer zo’n schot in de roos te bewerkstelligen.

Als Fire Emblem al zo’n cash cow blijkt te zijn, dan moet Mario Kart als franchise al helemaal kunnen scoren. Dat Nintendo je dan een gratis game inlokt en overal geld uit je portemonnee probeert te vissen, is een logische zet. Voor een echte vrije race-ervaring zul je nog steeds vijf tientjes moeten neerleggen voor een reguliere Mario Kart-game. Fair enough toch?

?Check ook: De Sims 4 is nu helemaal gratis voor altijd en eeuwig

Reageer op artikel:
Mario Kart Tour op je smartphone: gratis, of toch niet helemaal?
Sluiten