Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 5 januari 2018

Dit is Mark Zuckerberg’s persoonlijke doel voor 2018

Elk jaar kondigde Facebook CEO Mark Zuckerberg een persoonlijk doel aan, een project. Dat doet hij al sinds 2009, toen Facebook nog niet winstgevend was. Meestal zijn het vrij standaard voornemens: het ontmoeten van nieuwe mensen, meer hardlopen, boeken lezen etc. Voor dit jaar pakt Zuckerberg het een stuk serieuzer aan. Zijn doel? Het fixen van Facebook.

Mark Zuckerberg’s persoonlijke doel voor 2018

De CEO meldt op het sociale netwerk dat Facebook een hoop werk te verzetten heeft. Dan doelt hij specifiek op intimidatie en misbruik, het beïnvloeden van verkiezingen en de positieve impact van het platform. Daarom is het zijn persoonlijke doel voor 2018 om “te focussen op het oplossen van deze belangrijke problemen”, aldus Zuckerberg.

Er is geen boekje, geen voorbeeld. Het is een geheel nieuwe verantwoordelijkheid, van ongekende proporties.

In de afgelopen jaren is Facebook zijn rol als belangrijkste verstrekker van informatie steeds meer gaan accepteren. Het sociale netwerk is niet langer een bedrijf dat slechts een platform aanbiedt. Het Amerikaanse bedrijf heeft een verantwoordelijkheid. Facebook erkent nu daarin zijn tekortkomingen: “We kunnen niet alle problemen en misbruik voorkomen, maar nu maken we teveel fouten in het handhaven van ons beleid.”

Facebook CEO Mark Zuckerberg
Facebook CEO Mark Zuckerberg

Zuckerberg is hoopvol: “Als we het goed doen, dan eindigen we 2018 op een beter traject.” Zelden heeft het invloedrijke bedrijf zich zo kwetsbaar opgesteld. Na afgelopen jaar is het echter duidelijk dat de problemen systematisch zijn, niet incidenteel. Het is het resultaat van een situatie zonder precedent. Een wereld die zich online afspeelt, op een plek. Er is geen boekje, geen voorbeeld. Het is een geheel nieuwe verantwoordelijkheid, van ongekende proporties.

Facebook erkent het wantrouwen

Zuckerberg erkent die verantwoordelijkheid, en het groeiende wantrouwen van gebruikers: “Velen van ons zitten in deze business omdat we geloven in de gedecentraliseerde kracht van technologie, de macht die in de handen van de gebruiker ligt. Maar met de groei van een klein groepje tech-bedrijven en hoe overheden technologie gebruiken heeft geleid tot een situatie waarin velen geloven dat technologie enkel de macht centraliseert.”

Een omgekeerde wereld dus. Opvallend genoeg stipt Zuckerberg daarbij cryptocurrency aan. Volgens hem zijn versleuteling en cryptocoins twee belangrijke trends, die de macht terug aan de gebruiker geven. Mark Zuckerberg gaat de technologie en de impact ervan nader bestuderen, en bekijken hoe ze het beste in Facebook’s diensten gebruikt kunnen worden. Daarbij hoef je niet op een Facebook-coin te rekenen. Maar het is duidelijk dat de onderliggende technologie interessant is voor het bedrijf.

Facebook CEO Mark Zuckerberg

Het laat in ieder geval zien dat Facebook’s CEO de zorgen van de consument herkent, en erkent. Zijn nobele doelen worden geregeld neergesabeld door cynici, omdat Facebook in the end vooral geld wil en moet verdienen. Dat hoeft echter geen keuze te zijn. Zuckerberg stevent duidelijk op een toekomst af waarin beide doelen niet elkaar tegen werken, maar samen gaan. Op dit moment blijft dat echter een toekomstdroom. Wil je van Facebook af? Verwijder dan niet je account, maar check dit.

 

 

Reageer op artikel:
Dit is Mark Zuckerberg’s persoonlijke doel voor 2018
Sluiten