Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 13 mei 2019

Mark Zuckerberg slaat fel terug naar medeoprichter Facebook

Chris Hughes is medeoprichter van Facebook. Mark Zuckerberg, de huidige CEO, was ooit dikke vrienden met Hughes. In een recent opiniestuk ging Hughes echter juist lijnrecht tegenover zijn vroegere kameraad staan.

Moet Facebook opgebroken worden?

In maar liefst 6000 woorden legt de Amerikaan uit waarom Facebook opgebroken moet worden. Volgens hem is de macht van Zuckerberg zelf ‘ongehoord en on-Amerikaans.’ Facebook zou al te lang vrij spel gehad hebben, met alle gevolgen van dien. Hughes wijst in de New York Times op de gevaren omtrent privacy, de invloed van Rusland en het manipuleren van de publieke opinie.

Daarin steekt Hughes ook de hand in eigen boezem: ‘We hadden al veel eerder moeten nadenken over hoe het algoritme van Facebook onze cultuur verandert, verkiezingen beïnvloedt en nationalistische leiders aan de macht brengt.’ Duidelijke taal.

De oplossing is volgens hem simpel: Facebook moet opgebroken worden. Hij wil dat Instagram en WhatsApp losgekoppeld worden van het sociale netwerk. Dat is volgens de Amerikaan geen overdreven reactie. Voor het huidige internettijdperk gebeurde het geregeld bij giganten als Standard Oil en AT&T. Twee partijen die in het verleden zijn opgebroken, maar qua grootte en impact vele malen kleiner zijn dan het imperium van Zuckerberg en Co.

Hughes heeft mede de News Feed die we dagelijks gebruiken bedacht. De medeoprichter van het sociale netwerk verliet echter al in 2007 het bedrijf.

Mark Zuckerberg Facebook
Zuckerberg en Hughes

Mark Zuckerberg gaat in op kritiek

Waar Facebook normaliter amper of niet op dit soort kritiek in gaat, reageert Zuckerberg dit keer wel. Tijdens een bezoek aan president Macron in Parijs ging hij op de kritiek van Hughes in. De miljardair is er duidelijk over: ‘Facebook opbreken gaat de problemen niet oplossen.’

Zoals TechCrunch het treffend beschrijft lijkt het erop alsof de CEO zich verraden voelt. Volgens hem is het juist nodig om miljarden in geavanceerde tools te steken om bijvoorbeeld het manipuleren van verkiezingen tegen te gaan. Zoals Facebook ook doet, zo benadrukt Zuckerberg.

Sterker nog, zijn argument is dat het opbreken van Facebook juist de problemen zal verergeren. Door de schaalvoordelen die Facebook heeft met zijn huidige apps kan het bedrijf op grote schaal investeren in bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie. Investeringen die de problemen zullen oplossen, in plaats van fragmenteren, zoals het opbreken zou doen. Althans, als we Zuckerberg moeten geloven.

‘Ons budget voor veiligheid is dit jaar groter dan onze totale omzet in het jaar dat we de beurs op gingen, eerder dit decennium. Een groot deel daarvan is mogelijk omdat we een business hebben kunnen bouwen die dergelijke investeringen kan doen. Weet je, we investeren zelfs meer in veiligheid dan wie dan ook in sociale media,’ aldus Zuckerberg tegenover de Franse journalist Laurent Delahousse.

Mark Zuckerberg Facebook
Zuckerberg en Hughes nu

Ook Nick Clegg reageert

De CEO geeft toe dat er grote problemen zijn rondom Facebook. Volgens hem gaat de zogenaamde anti-trust regulation daar echter geen verandering in brengen. Facebook vice president Nick Clegg herhaalde dat punt vandaag ook in zijn eigen opiniestuk in de New York Times.

Clegg beargumenteert het volgende: ‘Waar het om gaat, is niet de omvang, maar de rechten en belangen van consumenten en onze verantwoordelijkheid tegenover de regeringen en wetgevers die toezicht houden op handel en communicatie. . . Groot op zich is niet slecht. Succes mag niet worden bestraft.’

Het sterkste punt van Hughes, dat consumenten vast zitten op Facebook en nergens heen kunnen, blijft grotendeels onbeantwoord. Hughes wijst erop dat men niet massaal van Facebook af ging na Cambridge Analytica: ‘Logisch, want waar zouden ze heen moeten gaan?’ Zolang consumenten niet makkelijk al hun vrienden en gegevens naar een alternatief over kunnen hevelen, is er voor Facebook weinig reden om zijn gebruikers beter te behandelen…

Reageer op artikel:
Mark Zuckerberg slaat fel terug naar medeoprichter Facebook
Sluiten