Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 18 dec 2018

Het bizarre bedrag wat Mark Zuckerberg in 2018 verloor

Mark Zuckerberg behoort al jaren tot de 500 rijkste mensen op aarde. Echter weten we allemaal inmiddels dat de CEO van Facebook alles behalve een lekker jaar achter de rug heeft en dat is ook financieel te zien. Van alle 500 rijkste mensen ter wereld verloor hij het meeste geld. Sterker nog: de man heeft nog maar drie vierde over van het fortuin dat hij begin dit jaar bezat. Ouch! 

Mark Zuckerberg levert flink in

Als er een bedrijf is die niet met een glimlach terugkijkt op het jaar 2018, dan is het Facebook wel. Het bedrijf ging van het ene schandaal naar het andere en kreeg veel te verduren. Of het nu ging in de bemoeienis met de Russische verkiezingen of de persoonlijke gegevens die het verkocht aan Cambridge Analytics: het ene drama was nog niet voorbij of het volgende bood zich al aan. Zo was het niet alleen Facebook zelf die persoonlijke gegevens doorspeelde, maar werd het ook nog eens geraakt door een hack. Hierdoor lagen nog meer persoonlijke gegevens op straat dan we voorheen al dachten.

Het is daarom logisch dat de grote man achter Facebook, Mark Zuckerberg, hier ook door geraakt wordt. Het fortuin van de CEO is bijna volledig afkomstig van de 13% aandelen die hij in het bedrijf heeft zitten. En die aandelen zagen geen stijgende lijn dit jaar. Hierdoor werd Zuckerberg niet alleen persoonlijk, maar ook financieel flink geraakt door al het gedoe. Het resultaat? Van de 74 miljard dollar die hij aan het begin van 2018 nog had, is hij minstens 15 miljard verloren. Zuckerberg houdt nog voldoende centjes in zijn broekzak, maar voelen zal hij het zeker. Dit wordt bekend via onderstaande grafiek die Bloomberg naar buiten heeft gebracht.

Mark Zuckerberg verliest 15 miljard

Ter vergelijking: Zuckerberg zijn fortuin zit bijna op hetzelfde niveau als dat het twee jaar geleden ook zat.

Het grote gezeik

Tot maar 2018 ging Facebook eigenlijk heerlijk van start. Het kwam niet met heel veel grote acties in beeld, maar deed gewoon waar het goed in was. Echter veranderde dat toen naar buiten kwam dat Cambridge Analytica, voor Trumps presidentscampagne, sinds 2015 gebruik maakte van persoonlijk gegeven van Facebook gebruikers. Iets waar Facebook vanaf wist, maar vervolgens weinig tot niets deed om dit te voorkomen. Iets wat gebruikers van het platform niet konden waarderen. En terecht! Tel dit op met de overige drama van het afgelopen jaar en je begrijpt wel waarom Zuckerberg het meeste geld heeft verloren dit jaar.

Mark Zuckerberg Facebook F8 2018

Facebook moet in 2019 zonder twijfel gaan handelen om de mensen weer voor zich te winnen. Hoe het bedrijf dit gaat doen, is nog maar de vraag. Dat het een grote, en moeilijke, klus wordt staat overigens vast!

Reageer op artikel:
Het bizarre bedrag wat Mark Zuckerberg in 2018 verloor
Sluiten