Markt voor smartphones krimpt: productie herstelt, vraag neemt af

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat de markt voor smartphones ontzettend hard gekrompen is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van twee marktonderzoekers, namelijk Checkpoint Research en Canalys.

Beide onderzoeksbureaus laten een daling van dertien procent zien als het gaat om verscheepte toestellen, wereldwijd. Volgens Counterpoint was de daling in China heel sterk met maar liefst 27 procent. Canalys schat dat dat percentage niet hoger is dan achttien procent. Welke cijfers je ook aanhoudt, één ding is duidelijk: de pandemie zorgt voor problemen. Dit is namelijk de eerste keer dat het aantal verscheepte smartphones wereldwijd onder de 300 miljoen exemplaren gekomen is. In China ging de daling vooraf aan de rest van de wereld.

Budgetsmartphones vergelijking overzicht
Budgetsmartphones. (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Aantal verscheepte smartphones flink gedaald

Samsung, Huawei en Apple zijn nog steeds de drie fabrikanten die de meeste smartphones verschepen. Als we kijken naar dezelfde periode van een jaar geleden, dan zien we dat Apple de kleinste klap ontvangen heeft. Verder is opvallend dat zowel Canalys en Counterpoint melden dat Xiaomi op de vierde plek staat en inmiddels tien procent van de markt in handen heeft.

Een analist van Canalys zegt dat de vraag naar nieuwe toestellen op dit moment verpulverd is. In februari was het nog zo dat fabrikanten zich moesten afvragen hoe ze genoeg telefoons konden maken toen de productie in China kwam stil te liggen. Maar nu is de situatie omgedraaid: de productie trekt aan, maar de vraag neemt af. Dat heeft alles met een lockdown te maken: voor veel mensen is baanzekerheid nu geen gegeven, waardoor bepaalde uitgaven toch vooruitgeschoven en uitgesteld worden.

Een directeur van Counterpoint merkt op dat consumenten op dit moment veelal alleen nieuwe smartphones kopen wanneer de oude kapotgegaan is. Daardoor is het nu ook zo dat de vervanginscyclus langer is dan normaliter het geval is. Mocht je telefoon nu stuk zijn of ben je in de markt voor een nieuwe? Dan hebben we hier een handig overzicht voor je klaarstaan. Smartphones hoeven helemaal niet veel te kosten, gelukkig.

Counterpoint

Reageer op artikel:
Markt voor smartphones krimpt: productie herstelt, vraag neemt af
Sluiten