Tech 7 aug 2018 Noah Korevaar

Marktaandeel Bitcoin bereikt punt recordprijs

Bitcoin heeft zojuist een record voor 2018 gevestigd: het marktaandeel van de cryptocurrency is op zijn hoogste punt sinds begin dit jaar. Daarmee is de dominantie van ‘s werelds grootste cryptocurrency bijna gelijk aan december vorig jaar, toen Bitcoin zijn recordprijs aantikte.

Marktaandeel Bitcoin bereikt recordpunt

De munt besloeg dinsdag 47.6 procent van de complete cryptomarkt. De koerswaarde blijft voorlopig nog achter, maar de dominantie van Bitcoin is in de afgelopen maanden sterk hersteld. 47.6 procent is het hoogste niveau sinds 20 december 2017.

Dat was drie dagen na 17 december, de dag waarop de munt een record vestigde door de 19.783 dollar te bereiken. Het marktaandeel zit nu dus weer op dat historische punt, maar van de koerswaarde van Bitcoin kunnen we absoluut niet hetzelfde zeggen.

Op het moment van schrijven is een Bitcoin namelijk maar net iets meer dan 7.000 dollar waard. De dominantie van de munt komt ook voort uit het feit dat altcoins de afgelopen maanden achterbleven, toen Bitcoin wel flinke groei wist te bewerkstelligen.

Die verhouding zegt echter meer over de cryptomarkt, dan je in de eerste instantie zou denken. In dit artikel leggen we je uit hoe je de dominantie-index van Bitcoin kunt gebruiken om de status van de markt te analyseren.

Bitcoin automaat

Bitcoin toont ook in koerswaarde herstel, vooral sinds juni. Toen dook de munt onder de 6.000 dollar. Sindsdien is de weg omhoog ingezet, waarbij zelfs de 8.500 dollar werd aangetikt. Sindsdien heeft de markt weer flinke klappen geïncasseerd, maar men blijft hoopvol.

Regulatoren houden zich steeds meer bezig met cryptocurrencies, en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Bitcoin onlangs geclassificeerd als koopwaar, in plaats van security. Een mooie eerste stap voor legitimering en regulatie.

Ook blijft men hopen dat nog dit jaar Bitcoin naar de beurs kan, in de vorm van een nieuw cryptofonds. Onlangs werd de tweede poging van Cameron en Tyler Winklevoss echter nog geweigerd door de SEC. Het is dus maar de vraag of dat in 2018 gaat lukken.

Toch is het duidelijk een beweging naar legitimering op de lange termijn. Ondertussen experimenteren bovendien steeds meer grote bedrijven met de cryptocurrency. Starbucks, Microsoft en anderen gaan een nieuw bedrijf genaamd Bakkt lanceren. Daarmee kunnen consumenten (indirect) in hun vestigingen met Bitcoin betalen.

Wat houdt de munt dan nog tegen? Het antwoord lijkt relatief simpel te zijn: volume. Het handelsvolume ligt zo laag, dat het momentum achterblijft bij de potentie.

?Lees ook: Bedrogen miner onthult de waarheid achter Bitcoin minen ?

 

Reageer op artikel:
Marktaandeel Bitcoin bereikt punt recordprijs
Sluiten