Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 27 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Mars kan, dankzij deze technologie, echt een bewoonde planeet worden

Zie jij jezelf al wonen op de maan of Mars? Me deze bijzondere technologie moeten beiden in de nabije toekomst bewoonbaar gaan worden.

Te koop: een mooi landelijk appartement met uitzicht op gloeiend rood zandlandschap. Over een aantal decennia kan het werkelijkheid worden: leven op Mars. Om dat voor elkaar te krijgen moet er nog veel werk gedaan worden. Een van de basisbehoeften op de rode planeet is uiteraard elektriciteit. Maar hoe dat te faciliteren is een grote vraag. Toch wordt daar nu al aan gedacht.

Energiecentrales op Mars en de maan

De Amerikaanse overheid wil graag dat de private sector de mogelijkheden onderzoekt om energiecentrales te bouwen op Mars en de maan. Zij hebben dan ook een formeel verzoek gedaan. De deadline voor de bedrijven die mee willen doen ligt aan het einde van 2026. Vervolgens zullen de Idaho National Laboratory (een nucleaire onderzoeksfaciliteit), het Amerikaanse ministerie van Energie en de NASA de ideeën beoordelen.

Het project wordt verdeeld in twee fases. De eerste is het ontwerp van een reactor en de tweede is voor het testen ervan en het nadenken over het verschepen naar de maan. Bij de bouwfase hoort daarom ook de ontwikkeling van een vluchtsysteem en lander om het te verschepen. Het moet natuurlijk ook op de maan of Mars kunnen landen.

Verschillende eisen

De ontwerpen moeten aan verschillende eisen voldoen. Zo moet deze minstens tien jaar energie kunnen produceren en moet het minimaal 10 kilowatt ononderbroken opwekken. Dat is veel minder dan de ongeveer 11.000 kilowattuur per jaar dat een gemiddeld huishouden gebruikt. Het idee is dan ook om meerdere reactoren aan elkaar te linken voor energieopwekking. Bovendien mag de reactor niet zwaarder zijn dan 3.500 kilogram, omdat het anders lastig wordt om te opereren in de ruimte. De reactor moet bijdragen aan de exploratie van de zuidpool op de maan. Voor Mars is er nog geen duidelijk doel.

Angst

Toch is niet iedereen positief over het idee. Zo laat Edwin Lyman, van the Union of Concerned Scientists, aan persbureau AP weten dat hij bezorgd is over het idee. Hij is bang dat er nucleaire reactors voor Mars worden ontwikkeld met hoogverrijkt uranium. Dat kan ook gebruikt worden voor kernwapens.

Overheidsmedewerkers zien in een kernreactor op de maan juist de eerste stap om het werken op Mars in verschillende condities mogelijk te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Mars kan, dankzij deze technologie, echt een bewoonde planeet worden
Sluiten