Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 29 nov 2018

Welkom op Mars: NASA InSight-lander deelt eerste beelden

Mars stond afgelopen zomer historisch dichtbij, maar het was nog steeds een reis van ongeveer 70 miljoen kilometer om er te komen. NASA’s Marsrobot InSight is geland en heeft zijn eerste beelden gedeeld.

NASA InSight-lander schiet foto’s op Mars

“Dit is waar we op gehoopt hebben en van droomden. Soms zit alles mee”, aldus een van de missieleiders van NASA nadat InSight landde op Mars. Het grootste gedeelte van de Marsrobots van NASA crasht bij de landing. De onderstaande foto werd trots gedeeld na de landing, vandaag werd vanuit het zelfde perspectief bewegend beeld gedeeld.

Opladen en onderzoeken

Na de landing InSight Lander moet NASA Insight eerst zijn accu’s opladen. In de onderstaande videoanimatie zie je hoe dat te werk gaat. Vervolgens gaat het de lander op onderzoek uit. Maar dat duurt nog even, want eerst controleren medewerkers van NASA vanaf de grond alle onderdelen van InSight om te kijken of ze goed werken. Daarbij is vooral de robotarm belangrijk, die de wetenschappelijke meetinstrumenten op het oppervlak van Mars moet plaatsen.

Met een warmtemeter en seismograaf aan boord moet NASA Insight meer te weten komen over de binnenkant van de rode planeet en achterhalen of Mars net als de Aarde een (gedeeltelijk) vloeibare kern heeft. Verwacht wordt dat op 4 februari 2019 de meeste instrumenten gebruiksklaar zijn. De eerste resultaten van het onderzoek worden op zijn vroegst verwacht rond het einde van de lente in 2019. Eerdere Marsmissies hebben alleen de historie van het oppervlak van de rode planeet onderzocht. Zo werden valleien, vulkanen, rotsen en de bodem onderzocht. Dit is de eerste keer dat de vroege evolutie van Mars wordt onderzocht, die diep onder het oppervlak te vinden is.

Chek ook de eerste 8K video vanuit de ruimte, die ruimtevaartorganisatie NASA eerder deze maand deelde.

Reageer op artikel:
Welkom op Mars: NASA InSight-lander deelt eerste beelden
Sluiten