Mars staat nu het dichtst bij de aarde voor de komende 15 jaar

Mars spreekt tot veel mensen tot de verbeelding. Nu staat de rode planeet het dichtst bij de aarde voor de komende 15 jaar.

Mars is meer in trek dan ooit. De rode planeet in ons sterrenstelsel staat bij verschillende landen op de radar. Zo schoten afgelopen zomer De Verenigde Staten, China en de Verenigde Arabische Emiraten alle drie satellieten naar Mars. De V.S. en China deden er beiden nog eens een rover en lander bij. Toch verbleekt dat alles bij de plannen van Elon Musk. Hij wil er in het volgend decennium een kolonie bouwen.

Mars bekijken vanaf de aarde

Maar voor het zover is, kunnen we Mars met het blote oog alleen zien vanaf ons eigen aarde. Dat is nu makkelijker dan ooit, want de planeet staat het dichtst bij de aarde in 15 jaar. Het staat nu ‘maar’ 62,1 miljoen kilometer van ons vandaan. Op 6 oktober is het hoogtepunt, daarna neemt de planeet weer langzaam steeds meer afstand. Dat komt door de banen die planeten afleggen. Ze draaien allemaal rond de zon, maar de ene doet dat in een ander tempo dan de ander. Daarom is duur van een jaar ook anders op mars dan op aarde.

Dat de twee planeten zo dicht bij elkaar staan, gebeurt pas over 15 jaar weer. Het is daarom ook een van de redenen dat deze zomer drie satellieten naar Mars zijn gestuurd. Toch kan de afstand nog korter. Dat bleek in 2003. Toen was de afstand tussen de aarde en Mars 55,7 miljoen kilometer. In 2018 was het 57,6 miljoen kilometer.

De afstand kan ook flink verschillen tussen de aarde en mars. Als beiden tegenover de zon staan kan de afstand 401 miljoen kilometer zijn. Op dat moment heeft het dus weinig zin om een missie naar Mars te starten.

Sterren kijken

Het is dus een goede week om ’s avonds lekker naar de sterren te kijken. Als je goed oplet kun je waarschijnlijk meer planeten zien dan Mars alleen. Ook Jupiter en Saturnus staan gunstig om te bezichtigen. Zelfs als je geen verstand hebt van astronomie kun je zelf precies uitvogelen waar de planeten staan. Dat kun je doen door middel van een app als SkyView. Met AR kun je precies zien welke ster en planeet zich in jouw richting bevindt

Reageer op artikel:
Mars staat nu het dichtst bij de aarde voor de komende 15 jaar
Sluiten