Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 9 jul 2020

Naar Mars? Wetenschappers hebben andere bestemming in gedachten

Het grote plan van Elon Musk is om ergens in de jaren ’30 mensen op Mars te krijgen. Wetenschappers zien liever een andere bestemming eerst.

Mannen komen van Mars en vrouwen komen van Venus, is zoals het bekende spreekwoord luidt. Op beide planeten zijn we niet geweest. Toch zijn er volop plannen om naar Mars te gaan. Elon Musk wil er graag een ruimtekolonie stichten. Maar waarom juist daar en geen andere planeet? Wetenschappers zien liever dat Venus de eerste stop van ruimtereizigers wordt.

Eerst naar Venus dan naar Mars

Het klinkt wellicht wat raar om op de reis naar Mars eerst langs Venus te gaan. Toch is het niet een heel raar idee, aangezien de planeet dichter bij de aarde ligt. Het is de tweede planeet vanaf de zon, terwijl de aarde de derde is. Mars is de vierde.

Volgens wetenschappers kan een reis naar Mars gecombineerd worden met Venus als de lancering op het juiste moment plaatsvindt. Bovendien kan het reizen naar Venus een soort katapult zijn om naar de rode planeet te reizen, waardoor het zelfs energiezuiniger is dan rechtstreeks vliegen naar Mars.

Hoewel Venus natuurlijk mooi klinkt, is Mars duidelijk een interessantere planeer voor sommige wetenschappers. Het verleden van de planeet spreekt natuurlijk erg aan. Zo lijkt het dat er vroeger water op de planeet was en zijn er mogelijk ook sporen te vinden van leven dat zich wellicht in het verleden heeft plaatsgevonden. Maar goed, als je een gratis stop kunt maken op een planeet waar niemand nog niet is geweest, laat je die kans niet schieten toch?

Mission Impossible?

Toch lijkt het in eerste instantie misschien wel een onmogelijke missie. Om daadwerkelijk op Venus te landen. De temperatuur kan oplopen tot honderden graden Celsius. Bovendien is het maar de vraag of de wolken van zwavelzuur de raket niet zullen beschadigen. Mars is wat dat betreft makkelijker.

Reageer op artikel:
Naar Mars? Wetenschappers hebben andere bestemming in gedachten
Sluiten