Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Space 15 nov 2019

China gaat als een raket: Marslanding succesvol getest

Mars is in trek. Zowel de VS als China hebben hun pijlen, of eigenlijk hun raketten, op Mars gericht. Vandaag is in China een test volbracht die het land een stapje dichterbij de Marslanding brengt.

De test vond plaats in het bergachtige landschap in de Hebei provincie, ongeveer anderhalf uur ten noorden van Bejing. Voor de test landde de Mars-lander succesvol. Daarmee blijft China op koers met hun ambitie om in 2020 op de Rode Planeet te landen.

China is een stap dichterbij de exploratie van Mars

Veilig op Mars landen is een van de grootste uitdagingen waar zowel Nasa als de Chinese ruimtevaart mee te maken heeft. Daarom voerde China vandaag deze test uit voor hun missie naar Mars.

De zogenaamde “lander” werd voor de test 70 meter boven de grond gehangen aan een immense stalen constructie van wel 140 meter hoog. Nadat de constructie de lander losliet daalde deze richting de grond, bleef daar een paar meter boven zweven, om vervolgens gecontroleerd te landen.

China marslanding mars missie
(Bron: ANP /
Wan Ke / China National Space Administration / AFP)

China heeft veel ambities in de ruimte: Marslanding en maanlanding op de planning

De oefening met de lander werd ontworpen om te testen of het gevaarte boven de grond kan blijven zweven en obstakels kan ontwijken. Dit werd getest op een plek waar de zwaartekracht net als op Mars ongeveer een derde is van de zwaartekracht op andere plekken op aarde.

Na afloop van de oefening liet de Chinese overheid weten dat de oefening met succes was volbracht. De simulatie is een belangrijke stap voor het Chinese Mars-programma. Dat is goed nieuws voor het land dat eigenlijk pas laat in de ruimte te vinden was. Zo lanceerde het in 1970 pas hun eerste satelliet de ruimte in. Dit was hetzelfde jaar als waarin de eerste man op de maan liep. NASA was er iets eerder bij, maar China is hard opweg een inhaalslag te maken in de ruimtevaart.

China Marslanding Mars missie
(Bron: ANP /
handout / China National Space Administration / AFP)

Maar China is serieus als het om de exploratie van Mars gaat. Daarnaast is het ook de maan niet uit het oog verloren: In 2020 wil het ook het tweede land zijn dat een man op de maan laat lopen.

Reageer op artikel:
China gaat als een raket: Marslanding succesvol getest
Sluiten