Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 26 dec 2017

Deze autonome auto trotseert zelfs ijs en sneeuw

Verschillende automakers zijn volop bezig met het ontwikkelen van autonome auto’s en er worden al behoorlijk wat indrukwekkende resultaten geboekt. Vaak worden de testritjes echter gedaan op nette wegen en onder heldere weersomstandigheden. Het Finse VTT Research Center heeft echter een zelfrijdende auto ontwikkeld, die zelfs in een sneeuwbui raad weet.

Zelf rondrijden in de sneeuw

De auto gaat onder de naam Martti en zou moeiteloos zelf in de sneeuw rond kunnen rijden. De auto maakte een testrit over een met sneeuw bedekte weg met een snelheid van 40 km per uur. Op een terrein zonder wegaanduidingen (ook bedekt onder de sneeuw) zou hij zelfs een nieuw wereldrecord hebben neergezet van 64 km per uur, terwijl het ook nog op het moment zelf sneeuwde.

Martti autonome auto

Autonome auto voor in de sneeuw heeft andere sensoren nodig

Het moeilijke aan autonome auto’s is dat ze op alle omstandigheden voorbereid moeten zijn. En voor verschillende weersomstandigheden heb je verschillende sensoren nodig. Martti heeft een zusje genaamd Marylin, welke juist is gemaakt om zelfstandig door de stad te rijden. Marylin is uitgerust met camera’s en Lidar sensoren, welke in de stad prima werken. Voor sneeuwige omstandigheden zijn ze wat minder geschikt. Daarom is Martti ook uitgerust met radar technologie, wat beter zou werken om te zien in de sneeuw.

We zijn benieuwd wat er van Martti terecht zal komen. Het onderzoek dat wordt gedaan naar het zelfstandig kunnen rijden in de sneeuw, zou natuurlijk goed van pas komen bij alle autonome auto’s. Je wilt natuurlijk niet een andere zelfrijdende auto nodig hebben voor verschillende weersomstandigheden. Een ander voertuig speciaal voor in de sneeuw is deze Lamborghini sneeuwscooter. Nadat je deze hebt gezien, wil je nooit meer uit de sneeuw weg.

Reageer op artikel:
Deze autonome auto trotseert zelfs ijs en sneeuw
Sluiten