Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 10 april 2019

Marvel heeft een bijzonder plan voor komende vijf jaar (zonder X-Men?)

22 films en bijna 20 miljard dollar verder heeft Marvel een indrukwekkend cinematic universe neergezet. Alles komt samen in Avengers: Endgame, de grootse finale die binnenkort in de bioscoop draait. Maar wat is de volgende stap?

Marvel, Endgame en de X-Men

Het is immers nog lang geen tijd om te stoppen. Sterker nog, met Disney Plus in het verschiet kan Disney nog breder zijn universum benutten. Nog meer manieren om rijke verhalen te vertellen.

Marvel Studios president Kevin Feige gaat na de climax die Endgame heet het allemaal opnieuw doen. Maar dan met andere personages. Endgame sluit 11 jaar aan Marvel films af. Daarna is het tijd voor phase four.

Het volgende hoofdstuk. Met nieuwe helden, die wel de impact voelen van alles wat vooraf is gegaan. Verwacht dus geen reboot, maar wel een frisse insteek voor het cinematic universe dat Disney en Marvel hebben opgebouwd in het afgelopen decennium.

Nu Disney 20th Century Fox overgenomen heeft, zou Marvel in theorie de X-Men in kunnen zetten. Voorheen moesten die superhelden gescheiden blijven van de andere Marvel-personages, omdat Fox de filmrechten in handen had. Dat is nu voorbij.

Het gaat nog even duren

Kevin Feige benadrukt echter dat fans niet nu al hun agenda’s vrij hoeven te houden. “Het zal nog even gaan duren,” aldus Feige tegenover io9. “We beginnen nog maar net daarmee, en het plan voor de komende vijf jaar lag er grotendeels af voordat Fox in het plaatje kwam.

Het draait voor ons dus veel minder om specifiek waar en wanneer de X-Men zullen opdagen. Voor nu is het vooral een geruststellend idee hoe tof het is dat ze weer thuis zijn. Dat ze allemaal terug zijn. Maar het gaat zeker nog lang duren.”

Je hoeft dus de komende jaren niet een Avengers vs. X-Men film te verwachten. Wellicht zal Marvel alvast de eerste hints of plot-lijntjes introduceren die tot de uiteindelijke introductie van de X-Men gaan leiden, maar niet veel meer dan dat. Pas over meer dan vijf jaar kunnen we dus op een volledige X-Men film rekenen. Waarschijnlijk met een nieuwe cast.

Het plan voor de komende vijf jaar begint waarschijnlijk met films als Black Widow, The Eternals, Shang-Chi en anderen. Een frisse wind dus, maar met bekende gezichten. Veel meer dan dat weten interviewers nog niet uit Kevin Feige te trekken. De baas van Marvel Studios doet er alles aan om het plot van Endgame geheim te houden.

Phase four: een frisse wind

Hij heeft er in ieder geval vertrouwen in dat phase four niet onder hoeft te doen voor wat vooraf ging:

“De lineup die we aan het bouwen zijn voor de komende vijf jaar, is compleet anders dan wat vooraf ging. Het zijn twee zeer verschillende dingen, en ik hoop dat het ook zo aanvoelt voor de kijker. De mentaliteit komt echter wel overeen: ‘Hoe kunnen we verhalen blijven vertellen met personages die het publiek al kent op een unieke manier, op een andere, verrassende manier? Personages waarvoor al plannen en ideeën liggen. Maar ook: hoe kunnen we nieuwe personages introduceren die zelfs de hardcore, comic-fans amper kennen?’ Dat is ook heel tof.”

Black Widow, Black Panther 2, Guardians of the Galaxy Vol. 3 en Doctor Strange 2 passen in de eerste categorie. Films als The Eternals en Shang-Chi vallen in de tweede categorie. Personages en hoeken van de comics die het grote publiek nog niet kent. Maar vergis je niet: dat gold enkele jaren geleden ook voor de Guardians of the Galaxy.

De X-Men staan echter voorlopig nog niet in dat rijtje. Maar goed, Thanos werd ook in 2012 al geïntroduceerd, lang voor dat hij een grote rol speelde in de films. Toen Marvel en Sony een deal sloten voor Spider-Man, wist Marvel ook snel de plannen aan te passen voor Civil War. Wellicht kan Feige dus nog niet een grote verrassing onthullen, maar de kans is vooral groot dat de komende vijf jaar simpelweg te vol zitten. Nog even geduld hebben dus!

io9

Reageer op artikel:
Marvel heeft een bijzonder plan voor komende vijf jaar (zonder X-Men?)
Sluiten