Kevin Eyken
Kevin Eyken Tech 18 okt 2018

Marvel opgelet: Boku No Hero Academia is een must-see

Het is de populairste anime op dit moment: Boku No Hero Academia, ofwel “My Hero Academy”. Er zijn tal van redenen waarom deze anime nu zo populair is, maar de voornaamste reden is het concept. Boku No Hero Academia draait namelijk om superkrachten en wat er met de wereld gebeurt wanneer iedereen hierover beschikt.

Boku No Hero Academia: een wereld met quirks

In de wereld van Boku No Hero Academia heeft zo’n driekwart van de bevolking een zogenaamde gave. Zie het als een vorm van evolutie waardoor sommige mensen vlammen kunnen spuwen, bovenmenselijk sterk zijn, en ga zo maar door.

Dit zijn genetisch bepaalde krachten, dus je afkomst bepaalt voor een groot deel wat jouw fysieke mogelijkheden zijn. Hoofdpersoon Midoriya wil niets liever dan een superheld zijn en zijn kamer hangt dan ook vol met posters van All Might, een soort Superman-equivalent. Maar uiteindelijk blijkt dat hij niet gezegend is met de juiste genen, waardoor de arme Midoriya nooit een superheld zal worden.

Boku No Hero Academia

Uiteraard blijft dit niet het geval, maar de tragiek waar de serie mee opent is tekenend voor de wereld die Boku No Hero Academia neerzet. En het doet tegelijkertijd aan Naruto denken. Een goed bedoelende jongen met een gouden hart – buitengesloten door omstandigheden waar hij geen controle over heeft – wiens sterke karakter de spil van de serie vormt.

Daar houden de gelijkenissen niet op: er wordt een duidelijk pad naar volgroeiing geschetst, inclusief de titulaire school waar Midoriya het vak van superheld meester moet worden. En aangezien het hier een klassieke Shonen-serie betreft, zijn er allerlei clichés aanwezig die ook in Naruto (en vele andere soortgelijke series) te vinden zijn.

Wat Boku No Hero Academia echter iets sterker maakt, is de wereld. Het is moeilijk om een functionerende wereld voor te stellen als iedereen en z’n grootje supermenselijke capaciteiten bezit. De kans op chaos is nagenoeg honderd procent.

Vragen worden beantwoord

Toch doen de schrijvers hun best om deze vraagstukken aan te pakken en de gevolgen van deze menselijke evolutie te schetsen. De technologische ontwikkeling van Japan (waar de meeste ‘supermensen’ zich bevinden) blijft bijvoorbeeld achter op andere landen; er zijn instanties opgezet zodat helden betaald worden om slechteriken binnen de perken te houden; de regels rondom het gebruiken van superkrachten zijn erg strict.

Waar Naruto dit soort kwesties in het ongewisse laat, daar neemt Boku No Hero Academia de moeite om zichzelf te verklaren, waardoor de wereld veel meer tot leven komt.

Maar dat is niet de belangrijkste reden om te kijken. Je kijkt Shonen-series voor dikke actie en het overmatig sterk verlangen van de personages om beter te worden. En dat is exact wat je zal vinden: het animatieteam is dusdanig gedisciplineerd en getalenteerd dat ze op vrij constante basis sterke animatie leveren.

Schitterende animatie

Vechtscènes worden schitterend in beeld gebracht met veel actielijnen en extra detail, vooral wanneer opperkrachtige figuren zoals All Might een stoot uitdelen. En deze scènes worden interessanter gemaakt door Midoriya’s vermogen om strijdvelden te analyseren en unieke oplossingen te bieden wanneer geen uitweg mogelijk lijkt (wederom een kenmerk dat terug te vinden valt in Naruto).

Hoewel Boku No Hero Academia iets minder dramatisch is dan Naruto – een wereld waarin kinderen veelal slachtoffer waren van de ‘oorlog gerelateerde keuzes’ van hun ouders – bevat het zeer emotionele momenten met impact.

Boku No Hero Academia

Vooral wanneer het gaat om Midoriya, zijn oprechte verlangen om de wereld te helpen, en zijn relatie met zijn idool All Might. Tel daarbij op de nodige dosis welbekende anime-humor, plus de consistente output van de makers die elk jaar getrouw een seizoen afleveren, en je hebt een dijk van animeserie die terecht zeer populair is.

Als je ook maar enige affiniteit hebt met shonen anime zoals Naruto, ben je jezelf verplicht om Boku No Hero Academia een kans te geven. Verplicht. Wil je direct beginnen met kijken? Hier lees je hoe.

Reageer op artikel:
Marvel opgelet: Boku No Hero Academia is een must-see
Sluiten