Marvel ontvangt met Secret Invasion woede uit onverwachte hoek

Films & Series Dennis Mons 23 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Marvel heeft deze week de nieuwe serie Secret Invasion uitgebracht. Wij waren absoluut te spreken over de eerste aflevering, maar vreemd genoeg waren sommige medewerkers van Marvel niet bepaald enthousiast. En dat heeft alles te maken met AI in de intro.

Even vooropgesteld: Secret Invasion draait grotendeels om Nick Fury (gespeeld door Samuel L. Jackson). Het is zijn taak om een groep Skrulls (buitenaardse wezens) een halt toe te roepen. Uit ergernis over het feit dat ze niet terug kunnen naar hun thuisplaneet, hebben ze namelijk besloten Moeder Aarde dan maar tot een nieuw thuis te maken.

Marvel schiet zich in de voet met de intro van Secret Invasion

Los van het feit dat het wederom een toffe Marvel-serie lijkt te worden, zijn er een aantal comic book-artiesten, waaronder enkele van Marvel, die ‘not amused’ zijn door de intro die gegenereerd is door AI.

Volgens de Marvel-producenten past de vloeiende stijl bij het feit dat Skrulls van vorm kunnen veranderen. Zelf noemen ze het Skrull Cubism.

“Toen we contact opnamen met de AI-leveranciers, maakte dat er gewoon deel van uit – het kwam rechtstreeks voort uit de vormveranderende, Skrull-wereldidentiteit, snap je?” zei uitvoerend producent Ali Selim van Secret Invasion in een interview met Polygon.

Selim vertelde de site dat ze de visuele effectengroep Method Studios hadden ingehuurd om de intro te creëren.

AI creëert zélf verdraaid vrij weinig

Het grote tegenargument van kunstenaars is dat beeldsynthese, zoals Stable Diffusion en Midjourney, gebruikmaken van neurale netwerken. Die zijn getraind om miljoenen kunstwerken -zonder toestemming van de artiest- van websites te plukken.

Daarnaast kunnen deze modellen stijlen van menselijke kunstenaars leren en vergelijkbare kunstwerken produceren. Dat zorgt ervoor dat sommige kunstenaars ervan overtuigd zijn dat hun broodwinning bedreigd kan worden als ze ooit door machines vervangen worden. En dat is zeker geen vergezocht idee.

Dat is ook Jeff Simpson van mening die als concept artist voor Marvel heeft gewerkt aan de serie: “Secret Invasion-intro is door AI gegenereerd. Ik ben er kapot van, ik geloof dat AI onethisch en gevaarlijk is en alleen bedoeld is om de carrières van kunstenaars de das om te doen.”

Op Twitter is hij erg uitgesproken over de intro. “Ik heb bijna een half jaar aan deze show gewerkt en heb een fantastische ervaring gehad met de meest geweldige mensen die ik ooit heb ontmoet.” In een volgende tweet verduidelijkte hij dat hij niets te maken had met de door AI gegenereerde intro.

Marvel verdedigt zich met hand en tand

Ondertussen is er een reactie van Method Studios, het visuele effectenbedrijf achter de openingstitels van Secret Invasion. Het zegt dat het gebruik van door AI gegenereerde beelden geen enkele menselijke kunstenaar bij Marvel zijn baan heeft gekost. Maar ja: dat is makkelijk om te roeptoeteren.

Hoe dan ook is de serie tof, maar Marvels intro voelt inderdaad raar en zelfs achterhaald. En geloof ons: hij duurt verdraaid lang. Deze ophef was hoe dan ook compleet onnodig.

7 Marvel-films die je wil zien voor je aan Secret Invasion begint

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen