Gaming WANT: Mass Effect Andromeda maakt de verwachtingen helaas niet waar

Met Gaming WANT zetten wij wekelijks de vetste games in het zonnetje. Deze week pakken wij het iets anders aan. Mass Effect Andromeda maakt de hoge verwachtingen namelijk niet waar. En dat mag ook wel eens worden gezegd.

Wij brengen je wekelijks de rubriek Gaming WANT. Samen met onze gamevrienden van Pixelcake schotelen we je dé tofste games voor. Zo mis jij niets en kun jij je gamehonger stillen. Smakelijk!

Mass Effect Andromeda heeft zijn charme

Begrijp ons niet verkeerd, Mass Effect Andromeda heeft absoluut zijn charme. De game speelt zich af tussen deel twee en drie en begint wanneer je als een grote kolonistenmissie naar een compleet andere kant van het sterrenstelsel wordt geschoten.

Mass Effect Andromeda

Na een reis van 600 jaar in ‘cryo sleep’ word je wakker en begint jouw missie. Het doel is om een planeet te vinden waar de expeditie kan landen en vervolgens kan koloniseren. Er blijkt echter al snel dat er veel mis is en je komt zodoende in een groots avontuur terecht.

Matige uitwerking

Deze achtergrond is interessant, maar de uitwerking daarvan is nogal matig. In het oude Mass Effect-games streed voor het voorbestaan van alles dat leefde. In Andromeda krijg je het gevoel dat je een soort space cowboy bent die alles wel goed vindt.

Al snel word jij gebombardeerd tot de Pathfinder en heb je het lot van de expeditie in jouw handen. Het is een verantwoordelijkheid waarvan je zou denken dat het grote gevolgen heeft. Maar in plaats daarvan accepteert jouw personage dat zonder blikken of blozen en voilà, jij bent de nieuwe semi-god.

Het schrijfwerk en de animaties zijn niet best

En dat is niet het enige moment waarop Mass Effect Andromeda ongeloofwaardig is. Het schrijfwerk is slecht. Diepere lagen in het verhaal zijn er nauwelijks en je hebt telkens het gevoel dat je maar wat doet. Hierdoor zijn de dialoogkeuzes die je krijgt voorgeschoteld een stuk minder interessant. Er zijn nauwelijks gevolgen op hetgeen dat je zegt en als ik eerlijk ben, maakt het ook niet uit hoe dingen lopen. Het kon mij al snel niks meer schelen hoe personages zouden reageren op de route die ik nam.

Gelukkig is de combat dan nog wel aardig.

Daar komt nog eens bij dat de animaties in de game niet best zijn. De personages lopen super weird en in gesprekken is de kans groot dat je je irriteert aan de lipsynchronisatie. Tel hier nog het matige voice acting werk bij op en je hebt een verhaal dat echt op geen enkel moment weet te overtuigen.

Mass Effect Andromeda

Is dan echt alles slecht aan deze game?

Gelukkig is de combat dan nog wel aardig. Shootouts met aliens zijn best leuk en het is chill om gedurende de game jouw vaardigheden te verbeteren. Wat dan wel weer vervelend is, is dat je jouw teamgenoten geen opdrachten kunt geven zoals in de oude games. Zodoende doen jouw teamgenoten maar iets en dat levert alleen maar frustratie op.

Het totaal plaatje van Mass Effect Andromeda is dan ook niet goed. En dat is jammer. De potentie was, maar het komt er door alle problemen niet uit. Daarmee is het een game die je alleen kunt aanraden als je je echt over deze problemen heen kunt zetten of een hardcore Mass Effect-fan bent. Jammer.

Reageer op artikel:
Gaming WANT: Mass Effect Andromeda maakt de verwachtingen helaas niet waar
Sluiten