Kevin Eyken
Kevin Eyken Tech 24 jul 2017

Cooler Master MasterKeys Lite review: gaming muis en toetsenbord voor weinig geld

Heb je een degelijke pc waar je op gamet of veel werk op verzet, dan heb je waarschijnlijk baat bij degelijke desktop accessoires. Een mechanisch toetsenbord, een fijne muis met extra knoppen waar je enkele veelgebruikte shortcuts op kunt plaatsen; het zijn ogenschijnlijk kleine aanpassingen die uiteindelijk veel invloed hebben. Als fanatiek gamer heb ik meer dan eens diep in de buidel getast voor dit soort hardware en dat vond ik begrijpelijk, maar voor veel mensen is dit niet normaal. Ben je niet bereid om grote bedragen te betalen maar wil je wel een toffe muis en een echt goed toetsenbord, dan moet je de MasterKeys Lite L Combo van Cooler Master eens overwegen.

Masterkeys Lite: goede hardware hoeft niet duur te zijn

Een mechanisch gaming toetsenbord van een noemenswaardig merk gaat al snel richting de zeventig euro, en een enigszins degelijke gaming muis kost je minimaal twintig euro. Maar dan spreken we over het absolute minimum, want aan de bovenkant is amper een grens te vinden. Toetsenborden van 200 euro, muizen van 150 euro; het zijn extreme prijzen, maar sommige gamers hebben het er voor over.

“Je voelt elke toetsaanslag beter, waardoor je bijvoorbeeld tijdens het editten van video’s zonder enige twijfel zeven frames naar links kunt bewegen.”

Cooler Master, voornamelijk bekend van computerkasten, ventilatoren, en meer vergelijkbare pc-hardware, timmert al enige tijd aan de weg met pc-accessoires. En als de MasterKeys Lite-combinatie een indicatie is van hun toekomstige werk, dan kun je ons onder de voorstanders scharen.

MasterKeys Lite L Combo

Mechanisch toetsenbord

Deze muis- en toetsenbord-combinatie biedt de uitkomst voor mensen die wel een niveautje hoger willen dan het ouderwetse membraantoetsenbord, zonder meteen de hoofdprijs te betalen. Zoals eerder gezegd: mechanische toetsenborden zijn best prijzig, al zijn ze absoluut de overweging van een aanschaf waard omdat ze veel fijner aanvoelen dan een membraantoetsenbord. Je voelt elke toetsaanslag beter, waardoor je bijvoorbeeld tijdens het editten van video’s zonder enige twijfel zeven frames naar links kunt bewegen. Als je een toets niet of half aanslaat, dan is dat jouw schuld omdat je exact voelt en hoort wanneer een toets volledig ingedrukt wordt of niet.

De precisie en het bijbehorende gevoel van een mechanisch toetsenbord kent wel een keerzijde, namelijk het geluid dat het produceert. Een regen van ‘geklik’ alsof het bijna een ouderwetse typemachine betreft. De feedback is fijn, al kan het ook storend werken (bijvoorbeeld voor collega’s of huisgenoten). Cooler Master heeft hier iets op bedacht, namelijk de fusie van mechanisch en membraan in de vorm van ‘mem-chanical’. Het gevoel en de feedback van een mechanische toets, met een lichte klik die aanzienlijk minder stoort dan ouderwetse mechanische toetsenborden.

Naast de ‘mem-chanical’ toetsen kent het toetsenbord nog meer toffe features. Zo worden de toetsen belicht met lampjes die het complete RGB-spectrum aankunnen, wat erg handig is wanneer jij je in een onderbelichte ruimte bevindt. En voor de liefhebbers is het een mogelijkheid om je toetsenbord een eigen stijl mee te geven.

Verder bevat het toetsenbord allerlei extra functies met behulp van de fn-knop, zoals het beheren van je media en de belichting van het toetsenbord. Maar bovenal: het apparaat is waterresistent! Dus als je knoeit, betekent dit niet dat je meteen een nieuw toetsenbord hoeft aan te schaffen. Je verwijdert de knoppen (dit gaat vrij eenvoudig), je maakt het bord schoon, je plaatst de knoppen terug en je kunt weer aan de slag.

De muis

Dat klinkt allemaal tof, maar deze combinatie kent ook nog een wederhelft: de muis. Ook op dit gebied ben ik behoorlijk enthousiast, want het is een solide muis die niet onder doet voor enkele gaming muizen waar ik mee gewerkt heb. Er zijn twee extra duimknoppen die je kunt instellen, wat erg handig is voor zowel games als werk.

Maar wellicht net zo belangrijk is de DPI-knop. Hiermee verander je de bewegingssnelheid van de muis, en hierbij kun je schakelen tussen vier standen: 500, 1000, 2000 en 3500 DPI. De muis is ook verlicht en kan ook het volledige RGB-spectrum vertonen, en deze functie wordt gebruikt wanneer je schakelt tussen de snelheden zodat je meteen kunt zien in welke modus jij je nu bevindt.

Het enige nadeel van de muis is dat hij een beetje licht is en dat hij een vrij generieke vorm heeft. Indien ik mag kiezen, ga ik altijd voor een zwaardere muis die stevig op het bureau blijft liggen. Daarnaast heb ik redelijk lange vingers, dus ik vind extra ruimte of richels om mijn vingers op te plaatsen wel zo fijn. De MasterKeys-muis kent een meer allround design waardoor het voor een groter publiek geschikt is, wat volledig begrijpelijk is aangezien het hier een combinatiepakket betreft.

En dat combinatiepakket biedt één voornaam voordeel en dat is de adviesprijs van zestig euro. Voor zestig euro heb je een mechanisch toetsenbord en een gaming muis in handen, en dat is echt een ontzettend goede deal. Uiteraard zijn er high-end apparaten die deze combinatie voorbijstreven op meerdere manieren, en dat zijn apparaten die al gauw het dubbele kosten. Maar de MasterKeys Lite L Combo is een absolute aanrader voor iedereen die enige interesse heeft in het upgraden van zijn of haar desktop accessoires.

Reageer op artikel:
Cooler Master MasterKeys Lite review: gaming muis en toetsenbord voor weinig geld
Sluiten