Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 18 nov 2018

€999 voor een smartphone!? | Mate 20 Pro, Find X en Galaxy Note 9 vergeleken

Smartphones worden duurder en duurder en inmiddels is de magische grens van €1000 uitgebreid bereikt. Apple doorbrak hem vorig jaar al met de iPhone X; dit jaar wordt hij door meerdere Androidsmartphones aangetikt. Hoog tijd om te kijken of de duurste Androidsmartphones van het moment de moeite waard zijn.

Smartphone van duizend euro

Speciale smartphones, of zelfs dumbphones, van meer dan duizend euro bestaan al jaren. Denk aan de toestellen van Vertu en Porsche Design. ‘Reguliere’ modellen die voor €999 of meer over de toonbank gaan, zijn er echter nog weinig. De iPhone X van vorig jaar was de eerste, en ook de nieuwe iPhone XS-lijn kan er wat van.

Die toestellen van Apple laat ik echter even buiten beschouwing. Te duur of niet; als je een high-end iPhone wilt moet je nou eenmaal veel geld neertellen. De Androidmarkt is in die zin interessanter. Hoewel je voor pak ‘m beet €350 een uitstekende smartphone met Google’s besturingssysteem kunt krijgen, zijn er ook steeds meer toestellen die de duizend euro aantikken.

Huawei Mate 20 Pro vs Samsung Galaxy Note 9 vs Oppo Find X

Dit jaar zagen we er drie met een adviesprijs van €999: de Oppo Find X, Huawei Mate 20 Pro en Samsung Galaxy Note 9. Hoewel de actuele prijs soms wat lager ligt, zijn alledrie de toestellen nog steeds erg prijzig.

De moeite waard?

De vraag is dan natuurlijk: is die torenhoge prijs de moeite waard? Krijg je wel echt zo veel meer in zo’n dure smartphone in vergelijking tot een goedkoper toestel? Het korte antwoord: nee. Het werkelijke antwoord ligt natuurlijk wat genuanceerder.

Een bijzonder ontwerp, extra goede camera of handige toevoegingen

Deze super high-end toestellen bieden wel degelijk meer dan hun goedkopere broertjes. Denk aan een bijzonder ontwerp, een extra goede of uitgebreide camera of allerlei handige toevoegingen. Samsung’s Note biedt bijvoorbeeld de S Pen, de Huawei Mate 20 Pro kan andere toestellen draadloos opladen. De Oppo Find X heeft een bijna randloos scherm met de hoogste screen-to-body ratio van het moment.

Daar betaal je dan wel flink voor: zo’n drie à vierhonderd euro tegenover een net zo krachtige smartphone die net wat minder uitgebreid of fancy is. Denk aan de Samsung Galaxy S9 Plus of OnePlus 6T; beiden verkrijgbaar voor ongeveer 600 euro. Of die meerprijs het waard is, is natuurlijk vooral een persoonlijke kwestie.

Welke je moet kiezen

Mocht je besloten hebben wél zoveel voor een smartphone neer te willen tellen, dan is het natuurlijk de vraag welke je moet kiezen. Het antwoord op die vraag is niet eens zo moeilijk als je denkt. Alledrie de toestellen zijn erg goed en hebben, ondanks hun vergelijkbare basisspecificaties een totaal ander karakter.

Huawei Mate 20 Pro vs Samsung Galaxy Note 9 vs Oppo Find X achterkant

Oppo Find X

De Oppo Find X is verreweg de meest bijzondere van de drie. Zijn Snapdragon 845-chipset, 6,4-inch amoledscherm en 16-megapixelcamera zijn betrekkelijk standaard voor een high-end toestel. De software valt zelfs wat tegen.

Het ontwerp zeer zeker niet. De Find X heeft een notchloos scherm dat toch helemaal tot de bovenkant van het toestel doorloopt. De geavanceerde 3D-gezichtsherkenning en selfiecamera zitten verstopt in een aparte module, die uitschuift wanneer je hem nodig hebt. Ook bijzonder: de Find X kan in 35 minuten volledig opladen. Wow!

Oppo Find X design voorkant

Samsung Galaxy Note 9

De Samsung Galaxy Note 9 bevind zich aan de andere kant van het spectrum. Het is een smartphone met alles erop en eraan, maar wel een relatief saai toestel. Hij moet het vooral hebben van zijn geweldige 6,4-inch amoledscherm, uitstekende 12-megapixelcamera met extra zoomlens en krachtige hardware. De Exynos 9 Octa-chip is razendsnel en wordt bijgestaan door een 4000mAh-batterij en 6GB RAM.

Het ontwerp is mooi, maar precies zoals we al jaren kennen van Samsung. Leuke en handige toevoeging: de S Pen, waarmee je met precisie op het toestel kunt tekenen en allerlei handige dingen kunt doen. Hoewel de software van Samsung niet iedereen zal liggen, scoort de Note 9 op softwarevlak wel het beste van deze drie toestellen.

Samsung Galaxy Note 9 review uitgelicht

Huawei Mate 20 Pro

De Huawei Mate 20 Pro is misschien wel de ideale combinatie tussen functionaliteit en fanciness. Zijn stijlvolle ontwerp met optioneel mooie kleuren zorgt ervoor dat hij er goed uitziet. De Kirin 980-chip, de 4200mAh-batterij en het 6,4-inch amoledscherm zorgen voor prestaties die tot de top van de markt behoren.

Leuke extra’s zoals een 40-megapixelcamera met extra groothoek- én telelens, reverse wireless charging en een vingerafdrukscanner in het scherm betekenen bovendien dat dit toestel zich onderscheidt van de goedkopere smartphones. Win-win-win.

Huawei Mate 20 Pro review design

Conclusie: voor ieder wat wils

Het zal je niet verbazen dat de Huawei Mate 20 Pro wat mij betreft allround het beste toestel van de drie is. Belangrijker nog is dat de Androidmarkt voor ieder wat wils biedt. Als je ook maar enigzins om de prijs geeft, zou ik het lekker bij een toestel dat ver onder de duizend euro blijft houden. Als je wel bereid bent veel uit te geven, dan heeft de markt genoeg te bieden.

Vind je het belangrijk om een bijzondere smartphone te hebben? De Oppo Find X is er voor je. Ga je voor allround goede prestaties of de S Pen? Dan is de Samsung Galaxy Note 9 jouw toestel. Zoek je een toestel dat een mooie balans biedt tussen prestaties, extra functies en een bijzondere uitstraling? Dan moet je bij de Huawei Mate 20 Pro zijn.

Reageer op artikel:
€999 voor een smartphone!? | Mate 20 Pro, Find X en Galaxy Note 9 vergeleken
Sluiten