Ilona Braam
Ilona Braam Rides 11 aug 2017

Mazda kondigt eerste commerciële compressieontstekingsmotor voor benzine-auto’s aan

Jarenlang werken automakers al aan een manier om benzinemotoren meer efficiënt te maken met behulp van een compressieontsteking motor. Mazda lijkt deze race gewonnen te hebben en kondigde onlangs de eerste benzinemotor aan die met compressieontsteking werkt.

Eerste motor die dieseltechnologie bij een benzine auto toepast

Normaal gesproken werkt een benzinemotor door middel van een vonkontsteking. Hierbij wordt de ontbranding van het brandstofluchtmengsel in de auto met een vonk bewerkstelligd. Een compressieontstekingsmotor bereikt hetzelfde effect door gebruik te maken van compressie. Deze motoren bestonden al, maar werden tot nu toe alleen bij dieselauto’s gebruikt. Mazda geeft aan dat met deze nieuwe motor de voordelen van benzine- en dieselmotoren worden gecombineerd om buitengewone prestaties met betrekking tot het milieu en de power van de auto zelf te bereiken.

Compressieontstekingmotor een stuk efficiënter

De nieuwe motor van Mazda gaat onder de naam SkyActiv-X en zal vanaf 2019 beschikbaar zijn. Volgens de automaker zou deze 20 procent tot 30 procent efficiënter dan de huidig SkyActiv-G motor. SkyActiv-X zal zelfs 45 procenter efficiënter zijn dan Mazda’s benzinemotor uit 2008.

Mazda SkyActiv-G motor
Mazda SkyActiv-G motor

Mazda zet ook groot in op elektrische auto’s

Mazda is al een tijdje druk bezig om auto’s meer milieubewust te maken en heeft hiervoor het Sustainable Zoom-Zoom 2030 plan in het leven geroepen. De SkyActiv-X motor valt hier perfect onder, hoewel de focus van het plan meer ligt richting elektrische motoren. Onlangs kondigde Mazda ook aan dat het bedrijf met Toyota samen elektrische auto’s zal gaan produceren. Kiyoshi Fujiwara, hoofd van Mazda’s research and development afdeling, geeft aan dat het elektrificeren van auto’s nodig is, maar dat er eerst ook gefocust moet worden op de verbrandingsmotoren. Het zal interessant zijn om te zien of Mazda de SkyActiv-X in de toekomst wellicht zal combineren met een elektrische motor in een nieuwe Mazda hybrid.

Mazda RX Vision E concept auto

Verschillende automakers zijn allemaal op hun eigen manier bezig met de voorbereidingen op een toekomst met elektrische auto’s. Toyota is bezig met iets dat de meeste andere automakers links laten liggen: elektrische motoren op waterstof. Wij gingen onlangs met de Toyota Mirai, ‘s werelds eerste elektrische sedan met een elektrische waterstofmotor, op onderzoek uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Mazda kondigt eerste commerciële compressieontstekingsmotor voor benzine-auto’s aan
Sluiten