Wesley Akkerman
Wesley Akkerman | LinkedIn Digital 2 december 2019

Mededingingsautoriteit Europese Unie onderzoekt dataverzameling Google

Het Europese directoraat-generaal Concurrentie doet op dit moment onderzoek naar de manier waarop Google data verzamelt van gebruikers. Dit is de mededingsautoriteit van de Europese Unie. Het orgaan heeft hiervoor verschillende vragenlijsten naar niet-nader genoemde bedrijven gestuurd.

Reuters schrijft dat het Europese orgaan verschillende bedrijven benaderd heeft met een flink aantal vragen, met als doel te achterhalen hoe Google aan dataverzameling doet op het gebied van lokale zoekdiensten, online adverteren, gericht adverteren, inlogdiensten, browsers en andere domeinen.

Ook wordt er onderzoek gedaan naar de overeenkomsten die te maken hebben met het delen van data met Google, of daar mogelijk iets tegenover staat in de vorm van een compensatie en gevallen waarin Google data weigerde te delen met andere partijen. Zodoende wil het Europese directoraat-generaal Concurrentie mogelijk een datamonopolie onderzoeken.

Google Android 10 Google Pixel 4
Afbeelding: Johannes Eisele / AFP (Afbeelding: Johannes Eisele / AFP)

Niet de eerste keer voor Google

Mochten hier problemen uit voortvloeien voor Google, dan zou dat niet de eerste keer zijn voor de zoekmachinegigant. In tegenstelling tot bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, gelden hier strenge regels op het gebied van privacy en het delen van data, helemaal als het om grote techbedrijven gaat.

Zo kreeg Google eerder al een boete op zijn dak van 4,34 miljard euro vanwege machtsmisbruik met het besturingssysteem Android. Daarna kwam er een boete binnen van 1,49 miljard euro vanwege dezelfde praktijken omtrent het AdSense-netwerk.

Reactie van Google

Het Amerikaanse bedrijf heeft inmiddels gereageerd op het nieuws en meldt tegenover Reuters dat het met de Europese Commissie gaat meewerken. De Commissie, waar directoraat-generaal Concurrentie onder valt, heeft geen commentaar willen geven aan de redactie van Reuters. Wel heeft de EU-commissaris voor Mededinging een paar dagen geleden al gezegd dat er onvrede heerst over wat de tot nu toe opgelegde boetes met Google gedaan hebben. Het wachten is nu op de uitkomst van dit nieuwe onderzoek.

Reuters

Reageer op artikel:
Mededingingsautoriteit Europese Unie onderzoekt dataverzameling Google
Sluiten