Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 24 okt 2019

Medewerkers Google beschuldigen bedrijf van spionage

De leiding van Google bespioneert zijn eigen personeel, dat melden medewerkers van het bedrijf. Op alle computers van de werknemers zit een Chrome-extensie waarmee de leiding een melding krijgt als er een agenda punt wordt aangemaakt waar honderd mensen of meer bij betrokken zijn.

Volgens de medewerkers van het bedrijf worden ze hiermee beperkt om hun krachten te bundelen, maar Google lijkt er anders tegenover te staan. Volgens het bedrijf is de extensie juist geïnstalleerd om medewerkers te beschermen tegen spam en worden er ook geen gegevens verzamelt door het gebruik ervan.

Alleen een verkeersdrempel volgens Google

De mensen van Bloomberg hebben een memo bemachtigd, waar te lezen is dat de leiding van Google zijn medewerkers bespioneerd. Dat zijn de worden van een medewerker van het bedrijf. In de memo is te lezen:

“Het is een poging van de leiding om meteen te ontdekken dat medewerkers kun krachten bundelen”

Google Android 10 Google Pixel 4
Afbeelding: Johannes Eisele / AFP (Afbeelding: Johannes Eisele / AFP)

Volgens het bedrijf zelf is er weinig aan de hand en dient de extensie slechts als verkeersdrempel.

“Een pop-up vraagt mensen om niet zomaar een bijeenkomst op de agenda’s van veel collega’s te zetten en is bedoeld om spam te bestrijden.”

Zo meldt het bedrijf zelf tegenover Bloomberg. Volgens Google worden er door de extensie geen gegevens verzameld en is het niet mogelijk om de identiteit van de gebruiker te achterhalen.

“Het is alleen een verkeersdrempel”

Resultaat van onrust op de werkvloer

Terwijl de huidige situatie misschien enigszins onschuldig lijkt, is het onderdeel van een groter geheel. Het is namelijk al tijden onrustig op de werkvloer van het Amerikaanse bedrijf. Tienduizenden medewerkers, wereldwijd, stapte vorig jaar bijvoorbeeld tegelijkertijd op. Dit had destijds te maken met het beleid tegenover seksueel wangedrag, volgens veel medewerkers werd dit door Google niet goed aangepakt. Maar daar bleef het niet bij.

Volgens Bloomberg zijn er veel medewerkers die op dit moment nog steeds grote kopzorgen hebben over hun werkgever. Zou zouden veel mensen zich zorgen maken op projecten als Dragonfly en Maven. Die eerste is een gecensureerde zoekmachine voor de Chinese markt en dat tweede is technologie die drones van het Amerikaanse leger slimmer moet maken. Tel daar het verbod om te praten over politiek nog eens bij op en je snapt waarom het op dit moment niet heel rustig is binnen de muren van Google.

Reageer op artikel:
Medewerkers Google beschuldigen bedrijf van spionage
Sluiten