Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 22 jan 2018

Met een 3D printer je eigen medicijnen maken: het kan

Het produceren van medicijnen gebeurt voornamelijk op grote schaal in gigantische farmaceutische bedrijven, met de meest geavanceerde machines die miljoenen euro’s waard zijn. Onderzoekers aan de University of Glasgow hebben een nieuw proces ontwikkeld, dat het voor iedereen mogelijk maakt om medicijnen te produceren met een 3D printer.

In Schotland brouwen ze op een toffe innovatie

De University of Glasgow heeft kleine reaietctoren ontwikkeld waarmee medicijnen kunnen worden gemaakt. Hiervoor maken ze gebruik van een 3D printer die gewoon te koop is voor het grote publiek voor ongeveer 1630 euro. Deze innovatie maakt het voor ‘iedereen’ mogelijk om zelf medicijnen te produceren. Met deze apparatuur kunnen bijvoorbeeld artsen of farmaceuten in ontwikkelingslanden snel medicijnen produceren wanneer er een epidemie uitbreekt, maar je kunt er ook je eigen paracetamol mee maken vanuit huis.

De onderzoekers hebben er ongeveer zes jaar over gedaan om een goed werkend proces te ontwikkelen om medicijnen te produceren. De 3D printer waarvan gebruik wordt gemaakt is uiteraard wel compleet gecustomized. Zo zijn er verschillende vaten ter grootte van een waterfles aan de printer bevestigd die verschillende chemische reacties kunnen veroorzaken in twaalf stappen. De printers worden in feite miniatuur reactiefabriekjes, waarmee farmaceuten of doktoren zelf medicijnen kunnen maken door de juiste stoffen op het juiste moment in het proces toe te voegen en met elkaar te laten reageren.

3D-printer
Afbeelding via Kitson et al.

Eerste medicijnen al gemaakt met 3D printer

Volgens het paper van de universiteit is een belangrijk deel van het onderzoek besteed aan het opdelen van het fabricatieproces in een stap-voor-stap proces, die iedereen kan volgen. De onderzoekers hebben met hun innovatie het medicijn ‘Bacloven’ geproduceerd, dat wordt gebruik om spasmen tegen te gaan. Daarnaast hebben ze ook anticonvulsant (een type medicijn dat wordt gebruikt door mensen met epilepsie) en Surgam (een type medicijn dat wordt gebruikt bij maagklachten). Het proces kan nog uitgebreid worden zodat er verschillende typen medicijn met de printer gemaakt kunnen worden.

Ondanks dat de uitvinding van dit proces en apparaat een uitkomst kunnen bieden voor een medicijntekort in een afgelegen gebied in een ontwikkelingsland, is het nog niet helemaal af. Het is in de meeste afgelegen gebieden (daarom worden ze ook afgelegen genoemd) niet gemakkelijk om bepaalde benodigde producten in te schepen of op te sturen. Zolang medisch personeel wel over de juiste chemicali├źn beschikken kunnen ze een aantal medicijnen wel zelf maken.

3D Printer

Een Nobelprijswinnaar vindt er ook wat van

Een proces en apparaat om zelf medicijnen mee te maken. Waarschijnlijk gaan er al wel een aantal alarmbelletjes bij je rinkelen. Wat hoe gevoelig is een dergelijke innovatie voor misbruik? Het is duidelijk dat er nog veel moet worden uitgezocht en vastgelegd omtrent regelgeving, maar veel onderzoekers zijn positief over de ontwikkeling. Nobelprijswinnaar Fraser Stoddart vertelde Science dat dit onderzoek wel eens een mijlpaal kan zijn in de farmacie.

Het is niet bekend of je het apparaat ook in zijn geheel, inclusief het bijbehorende proces, beschikbaar wordt voor het grote publiek. De innovatie is in eerste instantie namelijk bedoeld voor medici, en niet voor het gewone publiek dat geen verstand heeft van farmacie. En dat lijkt ons niet meer dan logisch.

Reageer op artikel:
Met een 3D printer je eigen medicijnen maken: het kan
Sluiten