Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 10 dec 2018

Met deze accurate klok ben je eens in de 14 miljard jaar een seconde te laat

;Als je doorgaans afspreekt met vrienden, weet iedereen wel dat er met 20:00 uur niet echt 20:00 uur wordt bedoeld, maar dat er een een soort venster van tijd geldt en je binnen dat venster niet als te laat wordt afgerekend. Als je echter precies op een bepaald tijdstip ergens zou willen zijn, zou zelfs je smartphone klok niet accuraat genoeg zijn. Welke klok dan wel? De nieuwe atomische klok van onderzoekers aan de National Institute of Standards and Technology in het Amerikaanse Colorado.

Klok met biljard tikken per seconde

De onderzoekers zijn een paar jaar bezig geweest met het ontwikkelen van de nieuwe klok, welke zou verschillen van de meeste andere atomische klokken. Andrew Ludlow, welke het project leidt, laat weten dat het om een optische klok zou gaan welke in het optische domein functioneert. De klok meet het heen en weer gaan van het ytterbium atoom, wat neerkomt op 500 biljoen keer per seconde. Deze input gebruik hij om tijd in intervallen te delen. En waar een traditioneel systeem een “tik snelheid” heeft van een miljard keer per seconde, zou het bij de nieuwe optische klok zo’n biljard keer per seconde zijn.

accurate atomische klok NIST

Eens in de 14 miljard naar een seconde erbij of eraf

Doordat de tijd in veel kleinere intervallen gedeeld kan worden, is de optische klok van Ludlow en zijn collega’s een stuk accurater dan andere klokken en zou deze zelfs de meest accurate klok ter wereld zijn. Hij zou je de tijd  kunnen vertellen met 18 cijfers van precisie en zou dusdanig consistent zijn dat hij maar eens in de 14 miljard jaar een seconde zou afwijken.

Donkere materie opsporen

Dat is behoorlijk indrukwekkend, hoewel we er in het dagelijkse leven op zich niet echt nodig hebben voor afspraken. Waar het ding wel ingezet zou kunnen worden is bijvoorbeeld bij het verbeteren van navigatiesystemen, zodat ze je locatie accurater kunnen berekenen. Ook zou het gebruikt kunnen worden om donkere materie te detecteren. Dat klinkt alweer erg science-fiction en als je er nog meer over wilt weten, kun je over het project lezen op de site Nature. Je moet het echter wel graag willen, want je moet ervoor betalen.

Iets anders dat nog meer rechtstreeks uit een film lijkt te komen is het plan van de Engelse politie om AI te laten schatten hoe groot de kans is dat iemand een misdaad zal begaan. Komt het je bekend voor? Jawel, Minority Report taferelen lijken eraan te komen.

 

Digital Trends

Reageer op artikel:
Met deze accurate klok ben je eens in de 14 miljard jaar een seconde te laat
Sluiten