Ilona Braam
Ilona Braam Tech 7 mei 2018

Onderzoekers maken Superman’s laserogen realistischer

Superman krijgt zijn handige Heat Vision van onze gele zon en kan hiermee ontzettend veel zonne energie via zijn ogen focussen op een vijand. Waarschijnlijk willen wel meer mensen zulke laserogen en het lijkt erop alsof wetenschappers hier al een klein begin mee hebben gemaakt. Aan de University of St. Andrews is het ze gelukt een laser van een ultradunne membraanlaag te maken, welke je veilig met een contactlens in zou kunnen doen.

Contactlens met laser

Als het goed is zou je niet eens echt doorhebben dat er iets op je ogen zit, aangezien het membraan behoorlijk dun en flexibel is. Daarnaast is het ook nog eens duurzaam en zou het zijn optische eigenschappen behouden, zelfs nadat het al maandenlang aan een ander object vastzit.

Dit object zou bijvoorbeeld een bankbiljet kunnen zijn om de echtheid van het biljet te kunnen verifiëren. Wat wij natuurlijk zelf spannender vinden zijn de Superman laserogen.

Laser op geld University of St. Andrews

Verschillende praktischere toepassingen dan laserogen

Met het membraan op kun je helaas geen metaal doen smelten, maar er is wel een begin gemaakt. Zo zou je een barcode kunnen lezen of de scherpe lijnen op een platte achtergrond kunnen identificeren. De speciale laser zou ingezet kunnen worden in de beveiliging, de tak van geneeskunde die zich bezighoudt met de invloed van licht en biofotonica.

Superman laserogen

We zijn benieuwd waar we de laserlenzen in de toekomst terug zullen zien. Waarschijnlijk krijgen wij zelf nooit de laserogen, maar wie weet dat het leger er wel ooit mee aan de slag mag. De Chinese politie is in ieder geval al wel bezig met smartglasses en zou er verdachten mee opsporen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Engadget

Reageer op artikel:
Onderzoekers maken Superman’s laserogen realistischer
Sluiten