Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 30 apr 2020

Memes worden gemaakt door kunstmatige intelligentie en ze zijn fantastisch

Ah, memes. Een wonderbaarlijk middel om een boodschap over te brengen. Meestal met een droge ondertoon, maar natuurlijk altijd herkenbaar. Nu maakt zelfs kunstmatige intelligentie deze dingen. En de resultaten zijn vaak puur goud. Prima voor deze barre tijden waarin we verplicht thuiszitten.

Het idee achter deze tool is behoorlijk simpel. Je pakt een populair memeformaat, zoals het vriendje dat zich gemakkelijk laat afleiden (zie afbeelding bovenaan artikel). Vervolgens geef je de kunstmatige intelligentie de opdracht er een tekst bij te verzinnen. Met zo veel memes op het internet moet het trainen van dit algoritme een eitje zijn voor ImgFlip, de maker van de tool. De site maakt gebruik van plaatjes die andere mensen gemaakt hebben via zijn memetools, zodat de dienst via een neural netwerk leert om grappig te zijn.

Memes gemaakt door kunstmatige intelligentie

En dat klinkt heel ingewikkeld voor een proces dat er aan de voorkant heel simpel uitziet. En weet je wat, tegen alle verwachtingen in werkt dit systeem ook nog. De AI bedenkt echt zelf wat voor tekst er op het plaatje komt te staan; er komt geen mens aan te pas. En zijn ook geen beperkingen opgesteld. Behalve dan dat er een limiet op het aantal tekens is, want anders worden de memes knotsgek. De tekst die de AI uitkiest beïnvloedt ook de volgende tekens en regels. Dat resulteert vaak in absurdistische afbeeldingen.

Check hieronder enkele voorbeelden. Mocht je bekend zijn met de memes, dan zie je dat ze teksten vaak niet helemaal aansluiten bij wat er normaliter overgebracht wordt. Maar dat is wat deze generator juist zo hilarisch maakt. De teksten an sich hoeven niet grappig te zijn, maar in combinatie met het plaatjes krijgt het toch gewicht.

Memes AI
Memes gemaakt door AI. (Afbeelding: ImgFlip)
Memes AI
Memes gemaakt door AI. (Afbeelding: ImgFlip)

Misschien komt het door het delirium waar we ons momenteel in bevinden door het verplicht thuiszitten, maar een webtool zoals deze is gewoonweg perfect voor barre tijden. Mocht je nu geïnteresseerd zijn, dan kun je de tool hier zelf uitproberen. En anders vind je op de site meer dan genoeg voorbeelden van grappige plaatjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ImgFlip

Reageer op artikel:
Memes worden gemaakt door kunstmatige intelligentie en ze zijn fantastisch
Sluiten