Hoe Mens erger je niet!, het saaiste bordspel ter wereld is ontstaan

Mens erger je niet!. Er zijn mensen die er van houden, maar door velen wordt het spel bekroond tot het saaiste bordspel dat je maar kunt spelen. Waarom is zo’n uitermate saai spel dan zo populair geworden? Wij doken in de (rijke) geschiedenis.

Dobbelen en lopen

Begrijp ons niet verkeerd, er kunnen spannende potjes Mens erger je niet! ontstaan. Maar als je er over nadenkt is het spel te saai voor woorden. Dobbelstenen gooien en het aantal ogen lopen. That’s it. Het enige moment dat er frustrerende emoties loskomen is als een andere speler per toeval op je pion komt te staan. Er is nauwelijks ruimte voor strategie en je hersenen worden minimaal aan het werk gezet.

Mens erger je niet

Pachisi

Ondanks – of misschien wel dankzij – de niet al te hoge moeilijkheidsgraad heeft elk huishouden Mens erger je niet! in de kast liggen. Het spel is dan ook al jarenlang een begrip. Een begrip dat zijn origine vindt in India.

Pachisi wordt door velen gezien als het nationale spel van India en is eeuwenoud. Pashisi komt van het woord Pashis, dat vijfentwintig in Hindi betekent. Dit is het hoogste aantal wat te dobbelen valt. Bij Pashisi wordt er echter niet gedobbeld met dobbelstenen maar met zes kaurischelpjes. Het aantal mondjes omhoog is het aantal stappen dat je zet. Tenzij je geen enkel mondje omhoog hebt; dan mag je vijfentwintig stappen zetten.

Dankzij het gebruik van kaurischelpjes als dobbelstenen en een geborduurd kleurrijk speelveld, is het spel aantrekkelijk om naar te kijken.

Real life Pachisi

Hoe of wanneer het spel precies is ontstaan is onduidelijk. Al in de zesde en zevende eeuw zouden er in India andere varianten van Pachisi worden gespeeld.

In de zestiende eeuw zijn er in de tuin van een paleis in Fatehpur Sikri, Noord-India de restanten van real-life Pacihisi gevonden. Keizer Akbar de Grote speelde hier Pachisi. Hij zat op een hoge stoel, waardoor hij overzicht had op het speelveld van ingelegde marmeren platen. De rol van pionnen werden vervuld door slavinnen, elk gekleed in de kleuren van het spel: rood, geel, groen en zwart.

Het Mens erger je niet! zoals wij het kennen werd in 1917 door een Duitser bedacht en is sinds 1920 in Nederland te spelen.

Minder saai

Door het kleurrijke karakter en de aangepaste regels klinkt Pachisi iets minder saai. Het Mens erger je niet! zoals wij het kennen werd in 1917 door een Duitser bedacht en is sinds 1920 in Nederland te spelen. Sinds 1947 hoort het spel bij de Jumbofamilie en zijn er veel verschillende varianten. Zoals de Mens erger je niet! reis-versie. Misschien leuk voor je volgende trip naar India?! Ben je overigens een verfijnd Monopoly of Risk speler? Dankzij deze tips win je altijd.

Dit artikel is onderdeel van onze WANT to Play-rubriek die wij samen met de TonTon Club zijn gestart.

Reageer op artikel:
Hoe Mens erger je niet!, het saaiste bordspel ter wereld is ontstaan
Sluiten