Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Gaming 17 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Mens ziet beweging het liefst van links naar rechts, maar waarom is onduidelijk

In veel (teken)films, op foto’s en schilderijen en in games is het min of meer een conventie dat objecten van de linkerkant van het scherm richting de rechterkant bewegen. Waarom eigenlijk? Volgens de University of Lancaster heeft ons brein een voorkeur voor beweging die van links naar rechts gaat. Waarom vinden we dat dan prettiger? Dát weet men helaas niet!

De studie werd gebaseerd op een interessante observatie. In het Hebreeuws lees je tekens van rechts naar links, maar schuingedrukte tekens worden net zo afgedrukt als bij andere talen: kantelend naar rechts. Dat lijkt behoorlijk vreemd, of niet?

Volgens de University of Lancaster vindt ons brein het fijn als beweging van links naar rechts gesuggereerd wordt, in plaats van andersom; ook al leest men de tekens andersom. Dit plaatje van een rijdende trein is op deze manier prettiger om te zien dan…

…een horizontaal geflipte versie.

Dr. Peter Walker denkt dat het vanwege deze voorkeur ook véél ‘beter’ voelt als Super Mario in een game van links naar rechts loopt, in plaats van andersom. Dat ziet er inderdaad een beetje… raar uit. Maar is dat omdat ons brein dat vreemd vindt? Of zijn we het gewoon gewend?

Walker denkt het eerste. Uit onderzoek bleek dat veruit de meeste afbeeldingen waarop snelheid wordt gesuggereerd, dit van links naar rechts afbeelden. Meestal werd de snelheid uitgebeeld door het object naar rechts te laten overhellen, en hoe schuiner het object, des te hoger lag de snelheid.

Op afbeeldingen van stilstaande objecten wordt weinig onderscheid gemaakt tussen de linker- en rechterkant. Waarom mensen geprimed zijn om bewegende beelden van links naar rechts te zien? Daar heeft Walker vooralsnog geen antwoord op!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Mens ziet beweging het liefst van links naar rechts, maar waarom is onduidelijk
Sluiten