Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 24 april 2018

Wetenschappers laten menselijke hersenen groeien in muizen

Er zijn twee manieren waarop de mensheid zijn ondergang voor elkaar krijgt. Of we gaan net zoals in de Terminator-films er aan omdat we slimme robots maken die ons van de aardbodem wegveegt. Of we krijgen het voor elkaar om de dieren in ons rijk slim te maken en hen zo genoeg redenen te geven om wraak op ons te nemen, omdat we er een zooitje van hebben gemaakt. In die laatste categorie valt dit nieuws. Wetenschappers zijn er in geslaagd om cellen van onze hersenen te verwerken in een muis, waar het materiaal maar liefst 233 dagen in leven is gebleven.

Hersenen laten groeien in muizen

Het gaat daarbij om het implanteren van zogenaamde brain organoids, waar Wikipedia een handige pagina van heeft. Tot nu toe wisten wetenschappers het voor elkaar te krijgen om deze materialen in een lab zo’n vijf weken in leven te houden voordat het sterft.

Maar nu hebben wetenschappers van het Salk Institute het voor elkaar gekregen om het materiaal in een muis te brengen en het daar zo lang in leven te houden. Het lukte het materiaal om gebruik te maken van de bloedsomloop van de muis om zich op die manier te voeden.

hersenen

Wat betekent dit in de praktijk? Vooralsnog nog niet heel erg veel. Het project zit nog in een experimentele fase. Maar in theorie zou het in een later stadium er voor kunnen zorgen dat patiënten met een hersenaandoening, zoals bijvoorbeeld Alzheimer, geholpen kunnen worden. De onderstaande vide probeert alles wat duidelijker te maken.

Het project heeft er overigens niet voor gezorgd dat de muizen slimmer werden. Tijdens proeven waarbij de muizen een weg moeste vinden in een doolhof werd een dag na de proef opgemerkt dat ze beter reageerden en anticipeerden, maar daarna was het business as usual. Voorlopig zullen slimme muizen de wereld nog niet overnemen en dat is maar goed ook. Nu nog oppassen voor de robots.

Reageer op artikel:
Wetenschappers laten menselijke hersenen groeien in muizen
Sluiten